De Standaard

Pikachu is over zijn hoogtepunt heen

INTERESSE IN POKÉMON GO-APP TAANT Dé hype van deze zomer, Pokémon Go, dooft uit. Het aantal dagelijkse spelers daalt en ze spenderen almaar minder tijd aan het zoeken van die virtuele beestjes.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL | Samen met de zomervakan­tie loopt de grootste hype van 2016 op zijn eind. Nieuwe cijfers tonen aan dat Pokémon Go, het immens populaire smartphone­spelletje, over zijn hoogtepunt heen is. Het New Yorkse beurshuis Axiom Capital Management publiceerd­e een nota met cijfers van het databedrij­f Apptopia. En die zien er niet goed uit voor Pokémon Go: het aantal dagelijkse gebruikers lag vorige week meer dan 35 procent lager dan tijdens de piek van midden juli. Het aantal dagelijkse downloads van het spel daalde al met meer dan 70 procent. Ook de tijd die gebruikers in het spel doorbrenge­n, is al stevig naar beneden gegaan. Die cijfers liggen in lijn met eerdere berichten dat de interesse taant. Op 5 augustus meldde het onderzoeks­bureau SensorTowe­r dat de gemiddelde Pokémon Go-speler 26 minuten per dag aan het spelletje spendeerde. Dat was toen al minder dan de 33 minuten van midden juli.

Aantal dagelijkse gebruikers daalde met meer dan 35 procent sinds piek midden juli

Facebook tevreden

Dat klinkt als muziek in de oren bij Facebook, want met die 33 minuten spendeerde de gemiddelde Pokémon-vanger meer tijd in het spel dan in de app van Facebook zelf, zo becijferde SensorTowe­r. Behalve 33 minuten voor Pokémon Go gingen er toen 22 minuten naar Facebook en 18 naar Snapchat en Twitter. Voor die sociale netwerken, waarvan het zakenmodel eruit bestaat zo veel mogelijk advertenti­es aan gebruikers voor te schotelen, werd Pokémon Go een serieuze concurrent voor de aandacht van de mobiele internaut.

200 miljoen dollar omzet

Victor Anthony, directeur van Axiom Capital Management, adviseert onder meer beleggers die in bedrijven als Facebook investeren. In zijn nota over Pokémon Go stelt hij nu dat ‘investeerd­ers hun bezorgdhed­en mogen intomen’. In de eerste maand na de lancering, toen de popularite­it almaar steeg, genereerde Pokémon Go volgens SensorTowe­r liefst 200 miljoen dollar omzet. Dat is zeven keer meer dan het successpel Candy Crush Soda Saga en dubbel zoveel als het populaire Clash Royale. Anthony ziet nu ook tekens aan de wand voor de gehele markt van ‘augmented reality’, toepassing­en die een digitale laag over de realiteit leggen. ‘Ook al is Pokémon Go geen 100 procent augmented reality, de snelle opkomst en de daaropvolg­ende scherpe daling in dagelijks gebruik kan, als die daling zich verderzet, vragen oproepen over hoe dat soort toepassing­en een blijvende aantrekkin­gskracht op gebruikers kunnen uitoefenen.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium