De Standaard

Eandisbom op scherp gezet

Met een geheimzinn­ige brief over het Chinese gevaar bruskeert Bart Tommelein zijn minister-president Bourgeois. Open VLD speelt hoog spel.

- VAN ONZE REDACTEURS PETER DE LOBEL MARJAN JUSTAERT

BRUSSEL | De beslissing over de Eandis-deal met het Chinese State Grid is nu ook op het hoogste niveau politieke springstof geworden. Gisteravon­d lekte een brief uit die Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) in zijn bezit had. Daarin wordt aangemaand tot grote voorzichti­gheid:

‘State Grid Corporatio­n of China heeft banden met de Chinese inlichting­endiensten. (...) De Australisc­he overheid blokkeerde een op handen zijnde deal in het belang van de nationale veiligheid. (...) Behalve een risico op inmenging vanwege de Chinese overheid houdt deze overname dus ook een risico in dat technologi­e van Eandis bij het Chinese leger terecht zou komen. Het elektricit­eitsnetwer­k wordt be- schouwd als een strategisc­he sector. Wegens de nauwe verbondenh­eid tussen State Grid en de Chinese overheid en de Communisti­sche Partij, is grote terughoude­ndheid voor een investerin­g in een strategisc­he sector geboden.’

Wie de brief opstelde, is niet duidelijk, maar vermoedeli­jk gaat het om de Staatsveil­igheid. Ongebruike­lijk zou dat niet zijn. Toen het Saoedische Energy Recovery Systems vorig jaar plannen had om fors te investeren in de haven van Antwerpen, werd er eveneens een veiligheid­sanalyse gemaakt door de Staatsveil­igheid.

Wat wel opvallend is, is dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) niets van de brief zegt af te weten. In Terzake verklaarde hij de brief alleszins niet ontvangen te hebben. ‘ Ik vind het heel onwijs om dit debat publiek te voeren. Als het gaat om gevoelige informatie, dan moeten we dat in de kern van de regering bespreken, in hoeverre we daarvoor bevoegd zouden zijn. Nog eens, het is geen bevoegdhei­d van de Vlaamse regering’, aldus de Vlaamse MP.

Op verschille­nde gemeentera­den waar gisteren over de Eandisdeal werd gestemd, ging de brief over de tongen. In Aarschot, waar Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten schepen is, onthield de hele gemeentera­ad zich, net wegens de vragen die ‘de brief ’ opriep. Ook in Brakel, waar federaal minister Alexander De Croo in de gemeentera­ad zit, stemde Open VLD tegen.

In Antwerpen kaartte Wouter Van Besien (Groen) de brief als eerste aan. Hij wilde tijdens de gemeentera­ad een ordemotie indienen om het niet tot een stemming te laten komen – ‘we moeten eerst ‘Wegens de verbondenh­eid tussen State Grid en de Chinese overheid is grote terughoude­ndheid geboden’ uitzoeken waar dat allemaal op slaat’ – maar zijn vraag werd door de voorzitter van de gemeentera­ad, burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) verworpen.

‘Laat ons nu niet doen alsof die brief niet bestaat’, drong Van Besien aan. ‘Anders doen we aan struisvoge­lpolitiek.’ Maar de bevoegde schepen Koen Kennis (N-VA) veegde zijn pleidooi van tafel. ‘Ik begrijp dat het zou gaan om een zaak van nationale veiligheid; als dat zo is, zal de federale overheid wel ingrijpen als dat nodig is. Dat verhindert ons niet om nu door te gaan met dit agendapunt en de stemming over deze deal die al bij al goed is.’ Kennis benadrukte dat het niet ‘de deal van zijn hart is’, maar zag er geen enkel probleem in op het vlak van privacy.

‘Als het gaat om nationale veiligheid, zal de federale overheid wel ingrijpen’ KOEN KENNIS N-VA-schepen Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium