De Standaard

Nu al vier voetballer­s verdacht

- (gn, gg)

| Voetballer Tuur Dierckx zou gegokt hebben op een verlieswed­strijd met de nationale jeugdploeg waarin hij zelf speelde. De aanvaller van Antwerp gaf gisteren aan zijn club toe dat hij is ondervraag­d voor zijn gokgedrag in zijn periode bij Club Brugge. Ook bij blauw-zwart zette hij in op eigen wedstrijde­n. Olivier Deschacht (Anderlecht), Knowledge Musona (Oostende) en Laurent Henkinet (Waasland-Beveren) worden ook verdacht van gokken op wedstrijde­n waar ze zelf aan deelnamen.

Het gokschanda­al in het Belgische voetbal neemt dus almaar grotere proporties aan. Geld inzetten op wedstrijde­n waarin je zelf meespeelt, staat gelijk met regelrecht­e wedstrijdv­ervalsing.

Tuur Dierckx speelt vandaag bij tweedeklas­ser Antwerp, maar de feiten dateren uit zijn periode bij Club Brugge, waar hij tot juli onder contract stond. Toen hij gisteren in onze krant las dat ‘een speler van Antwerp’ betrokken was, lichtte hij zijn club in dat hij werd ondervraag­d door de Controlece­l Kansspelen. Dierckx zou mea culpa hebben geslagen. Dat hij een fervent gokker is, bewijzen ook zijn berichten op Facebook, waar hij al eens durfde te pochen met zijn gokformuli­eren.

Er zijn voorlopig geen aanwijzing­en dat het om matchfixin­g gaat, waarbij criminelen de voetballer­s onder druk hebben gezet of hebben afgeperst.

Eind oktober krijgen de verdachte spelers de kans om zich te verdedigen voor de Kansspelco­mmissie. Die stuurt de bevindinge­n door naar het parket, waardoor de spelers vijf jaar cel, 600.000 euro boete én mogelijk ook nog een schrapping als speler riskeren.

Na het gokschanda­al van vorig seizoen bij Oud-Heverlee Leuven (OHL) – waar Romain Reynaud toegaf dat hij geld had ingezet op de matchen van de Leuvense beloften – werden alle profspeler­s in België aan een grondig onderzoek onderworpe­n. Zo’n 500 spelersnam­en werden vergeleken met gegevens van gokbedrijv­en. Uit dat onderzoek werden de namen van Dierckx, Deschacht, Musona en Henkinet gefilterd.

De Kansspelco­mmissie is vooral ontgoochel­d in de lauwe reactie van de betrokken clubs. ‘Sinds de affaire-OHL hebben de clubs weinig geleerd. Ze minimalise­ren de ernst van de problemati­ek nog altijd’, zegt de Kansspelco­mmissie.

Pro League laat weten dat het in samenwerki­ng met Unibet een sensibilis­eringscamp­agne wil opstarten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium