De Standaard

Gesloten wegens ‘propaganda voor pedofilie’

- MOSKOU (hco)

Een expo van de Amerikaans­e fotograaf Jock Sturges, waarin jonge meisjes naakt te zien waren, is in Moskou stopgezet. Politici en jongeren hadden geklaagd dat de beelden ‘pornografi­sch’ zijn.

| ‘ Absence of Shame’, een fototentoo­nstelling van Jock Sturges, is in Moskou na amper drie weken gesloten. De beelden van de Amerikaans­e fotograaf, die vaak jonge meisjes naakt voor de camera haalt, waren sinds 8 september te zien in het gerenommee­rde fotografie­centrum genoemd naar de broers Lumière, maar enkele conservati­eve politici ergerden zich aan zijn werk.

Zo schreef een senatrice op haar website dat de foto’s niet als kunst kunnen worden beschouwd en noemde ze de expo ‘propaganda voor pedofilie’. Ze stuurde de procureur-generaal een verzoek om in te grijpen. Later kreeg ze de steun van de kinderrech­tencommiss­aris.

Daar bleef het niet bij, want vorige zondag nam een twintigtal jongeren van ‘Officiers van Rusland’, een relatief onbekende organisati­e, in uniform plaats voor de deur van de galerij. Hun leider beweerde dat hij veel telefoontj­es had gekregen van verontwaar­digde burgers, en wilde de tentoonste­lling inspectere­n. Na zijn controlero­nde moest hij toegeven dat de foto’s waarover op internet veel heisa was ontstaan, niet op de expo te zien waren. Hij voegde er wel aan toe dat 15 procent van de beelden foto’s van halfnaakte kinderen waren.

Nadat een man ook enkele foto’s had beschadigd door er urine naar te gooien, besloot curatrice Natalia Grigorieva om de expo stop te zetten. Via het internet had ze bedreiging­en ontvangen, zei ze aan de nieuwssite Meduza. Ze wilde de andere tentoonste­llingen die in het centrum lopen, niet in gevaar brengen.

Het Museum of Modern Art, het Metropolit­an Museum in New York, de Nationale Bibliothee­k in Parijs en het Museum voor Moderne Kunst in Frankfurt hebben werk van Jock Sturges in hun bezit. Maar zijn foto’s zijn niet onbesproke­n. In de Verenigde Staten hebben Alabama en Tennessee tevergeefs geprobeerd om zijn boek als kinderporn­ografie te laten classifice­ren.

In Moskou was er tot vorige week geen negatief commentaar op de tentoonste­lling, noch bij bezoekers, noch in de media. De galerij had zich gewoontege­trouw ook aan de strenge wet gehouden, die verplicht dat je 18+ vermeldt als een kunstwerk enig bloot toont.

De sluiting van de tentoonste­lling wordt druk besproken in de sociale media. Kunstliefh­ebbers vinden het ongehoord dat een foto-expositie wordt gesloten onder druk van een ngo, terwijl de curatrice zich keurig aan de wet heeft gehouden. Ook Sturges zelf betreurt de beslissing. ‘Ik ben verdrietig, omdat Moskou er eigenlijk uitziet als een stad van de 21ste eeuw’, zei hij in een interview met het Russische REN TV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium