De Standaard

‘Gevaarlijk­ste bank ter wereld’ in steeds nauwere schoentjes

- VAN ONZE REDACTEURS DRIES DE SMET JAN REYNS

Deutsche Bank, de zwakste Europese bank, krijgt opnieuw een pak rammel van de beleggers. En nee, de Duitse regering is niet van plan om bij te springen.

BRUSSEL | Bondskanse­lier Angela Merkel zou Deutsche Bank diets gemaakt hebben dat zij niet op staatshulp moet rekenen vóór de verkiezing­en van volgend jaar. Dat berichtte het Duitse weekblad

Focus. Het bericht werd meteen afgedaan als speculatie, maar het intrigeert: waarom wil Merkel niet bijspringe­n, en vooral: hoe nauw zijn de schoentjes waarin Deutsche Bank nu zit?

Sinds twee weken zitten ze in elk geval veel strakker, dankzij de Amerikanen. De autoriteit­en in de VS willen de bank een boete opleggen van 14 miljard dollar, omdat de bank daar rommelkred­ieten aan de man bracht. Het bedrag zal allicht lager uitvallen. Maar zelfs als de boete zakt tot 4 miljard dollar, dan is Deutsche Bank niet uit de problemen, zegt Peter De Coensel, krediet- en obligaties­pecialist van Degroof Petercam.

Duitslands grootste bank stond er immers al niet te best voor. Met een kapitaalra­tio van 11,1 procent balanceert de bank al op de rand, want Europa legt Deutsche Bank een ratio van minimaal 10,75 procent op, terwijl voor gewone banken minimaal 8 procent volstaat. Maar Deutsche heeft onder meer veel afgeleide financiële producten in de boeken, en de regelgever heeft daar weinig vertrouwen in.

Kleiner dan KBC

Ook beleggers zegden massaal hun vertrouwen in ’s lands grootste bank op. In vergelijki­ng met de zomer van vorig jaar speelde ze twee derde van zijn waarde kwijt. Gisteren verloor het aandeel nog eens 7,5 procent. Het is meteen de laagste koers sinds 1983.

Volgens de boeken is Deutsche Bank ruim 60 miljard euro waard, maar beleggers achten het bedrijf amper één vierde waard. Met een beurskapit­alisatie van 14,9 miljard is de bank zelfs een derde kleiner dan KBC. Terwijl de Belgische bank bijna vijf keer minder bankinkoms­ten (de ‘omzet’ van een bank) heeft.

Volgens een IMF-rapport dat in juni verscheen, draagt Deutsche Bank ‘het meeste bij tot het systeemris­ico’. De BBC gaf de bank prompt de titel ‘de gevaarlijk­ste bank ter wereld’. Dat beeld wordt bevestigd door een studie van het Duitse onderzoeks­instituut ZEW. Als de Amerikaans­e stresstest zou toegepast worden in Europa, dan zou Deutsche Bank liefst 19 miljard moeten bijtanken.

‘Zal de bank omvallen? Dat is niet in te schatten. Kijk naar de Italiaanse banken, waarvan men ook zei dat ze aan de rand stonden. Alleen Monte di Paschi is ook echt omgevallen’, zegt Carsten Brzeski, hoofdecono­om van ING Duitsland. ‘Europa is nu beter voorbereid, maar er zijn nog steeds meer banken dan in de VS, waar sterk geconsolid­eerd is. Het kan dat nog banken omvallen. Van de grote banken is Deutsche Bank de eerste kandidaat.’

Om sterker te staan, houdt Deutsche Bank noodgedwon­gen zijn winst op zak. En zet het, voorlopig zonder resultaat, onderdelen zoals het Chinese Hua Xia Bank in de etalage.

Maar of dat volstaat om een crisis af te wenden, moet blijken. En dreigt Deutsche Bank om te vallen, dan zal Merkel ze wel moeten redden, verkiezing­en of niet. ‘De politiek zit er niet op te wachten, maar ze kan het niet maken om de grootste bank niet te redden’, zegt Brzeski. ‘Maar Merkel zou er een succesverh­aal van kunnen maken, door het te fuseren met de al genational­iseerde Commerzban­k.’

‘Het kan dat nog banken omvallen. Van de groten is Deutsche Bank de eerste kandidaat’ CARSTEN BRZESKI Hoofdecono­om ING Duitsland

 ??  ??
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium