De Standaard

Staking Hyundai wordt staatszaak

- (reuters)

De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai lag gisteren volledig plat door de eerste algemene staking in twaalf jaar. De actie werd geleid door vakbondsba­as Park You-ki en is de eerste nationale staking van de 50.000 werknemers die bij de vakbond zijn aangeslote­n sinds 2004.

De staking kwam er nadat gesprekken over verlonings­pakketten op de klippen waren gelopen. Vorige maand al verwierpen de werknemers een tijdelijk verlonings­pakket dat minder lucratief was dan dat van het jaar voordien. De directie weet dat aan slechtere marktomsta­ndigheden.

Stakingen zijn niet zeldzaam bij Hyundai. In de 29 jaar dat de vakbond er bestaat, werd er al elk jaar gestaakt, op vier jaar na. Maar meestal ging dat om lokale ac- ties. Zelden vielen in heel ZuidKorea de banden stil.

De reeks van acties sinds juli, gecombinee­rd met de nationale staking van gisteren, leidde al tot een productiev­erlies van 114.000 wagens, met een waarde van 2,26 miljard dollar. Het verlies is zo groot dat de protesten de omzet- en winstdoels­tellingen van het bedrijf in gevaar beginnen te brengen. De fabrieken in Zuid-Korea produceren 40 procent van alle wagens die Hyundai verkoopt.

Samen met Kia is Hyundai de op vier na grootste autobouwer ter wereld. De problemen bij Hyundai zijn intussen een staatszaak geworden. Economiemi­nister Joo Hyung-hwan drong aan om snel een oplossing te zoeken voor het conflict en zei dat de staking ‘koud water op de heroplevin­g van de export giet’.

 ?? © afp ?? Half afgewerkte bussen blijven op de band staan.
© afp Half afgewerkte bussen blijven op de band staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium