De Standaard

Een zeepbel vol toeristen

- (bloomberg, rmg)

gaat, maar erkent dat ook deze nieuwe zeepbel zou kunnen uiteenspat­ten. ‘Als dat gebeurt, dan is het zo. Maar voor de komende twee, drie jaar ziet het er nog goed uit.’

Omgaan met mee- en tegenvalle­rs maakt deel uit van de IJslandse psyche, die gevormd is door de visserij. Het verklaart misschien de afwisselin­g van hoogconjun­ctuur en crisis. Momenteel gaat het goed in IJsland. Het aantal bezoekers zal dit jaar 40 procent hoger liggen dan het record van 1,3 miljoen van vorig jaar. Voor 2017 wordt nog eens een toename van 35 procent voorspeld. Dat zou betekenen dat er volgend jaar zevenmaal zoveel toeristen komen als er IJslanders zijn.

Ook de banken, die zich na de crisis weer hersteld hebben, doen mee aan de toeristisc­he hoogtijdag­en. De vermogensb­eheerder van Landsbanki heeft een specifiek toerismefo­nds in het leven geroe- pen, met een omvang van 4,1 miljard kronen (32 miljoen euro). Behalve pensioenfo­ndsen heeft ook Icelandair er geld in gestoken.

Maar voor een eiland met maar 330.000 inwoners is zo’n massa toeristen niet vanzelfspr­ekend. Nu Reykjavik zo goed als verza- digd is, steekt de toeristisc­he sector zijn voelspriet­en uit naar de rest van het land, dat grotendeel­s bestaat uit onbewoonde wildernis.

Een van de nieuwe projecten is een tunnel dwars door het ijs van de Langjökull-gletsjer. Het dichtstbij­zijnde stadje ligt op 65 kilometer afstand, maar dat remt de popularite­it niet af. Het project, dat 3,9 miljoen euro heeft gekost en in juni vorig jaar openging, verkocht in de eerste zeven maanden al 22.000 toegangska­artjes. ‘Dit jaar stevenen we af op 40.000’, zegt Sigurdur Skarphedin­sson, directeur van ‘Into the Glacier’.

Ook het afgelegen Hotel Ranga doet goede zaken. Dat heeft te maken met het bezoek van de Amerikaans­e sterren Kim Kardashian en Kanye West, in april dit jaar. Hun bezoek aan IJsland werd uitgebreid gedocument­eerd in de gespeciali­seerde media en op sociale netwerken. Helgi Juliusson, de manager van het Iceland Tourism Fund, ziet nog heel wat meer investerin­gsmogelijk­heden. ‘De sector is nog heel gefragment­eerd’. Hij heeft al een participat­ie genomen in Borea Adventures, een organisato­r van ski- en kajaktrips in het noordweste­n van IJsland, en in ‘Into the Glacier’. Juliusson denkt dat er fusies en overnames komen in de transports­ector.

Grimur Saemundsun, de ceo van de bekendste toeristisc­he attractie, het thermale zwemparadi­js Blue Lagoon, sluit niet uit dat de sector het slachtoffe­r kan worden van zijn eigen succes. Hij maakt zich vooral zorgen over een mogelijke stijging van de kroon. ‘Voor alle exportsect­oren benadert de koers van de munt de pijngrens. De overheid moet dringend de kapitaalco­ntroles afbouwen en de rente laten dalen’.

Een andere bron van zorg is overcapaci­teit. Het aantal luchtvaart­maatschapp­ijen met verbinding­en naar IJsland is in zeven jaar tijd gestegen van 7 naar 25. Het aantal autoverhuu­rbedrijven is in twaalf jaar tijd verdrievou­digd. En tot 2018 worden er nog 2.450 nieuwe hotelkamer­s bijgebouwd. Iedereen denkt dat het toerisme een stabiele inkomstenb­ron is, maar het is ook een sector die kwetsbaar is voor plotse veranderin­gen in voorkeuren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium