De Standaard

Studenten en docenten protestere­n

- LEUVEN (hsb)

In de Sociale School Heverlee van de UCLL zijn studenten en docenten gisterenmi­ddag samen gestart met een boycot van hun restaurant omdat er een medewerker werd ontslagen.

| Sinds een jaar wordt het restaurant in de Sociale School in Heverlee uitgebaat door Horeservi Catering nv. Werkneemst­er Marleen werkt al 21 jaar in het restaurant op de campus, en bleef ook binnen Horeservi in dienst. Maar voor de zomer kondigde Horeservi een aanpassing aan van het contract van Marleen aan. Zij werd ontslagen, en zal in plaats van een vast contract met tijdelijke contracten moeten werken van september tot december, januari tot de paasvakant­ie en van na de paasvakant­ie tot juni. Zo zou ze dus geen loon meer verdienen in de vakanties.

Marleen zelf was zwaar teleurgest­eld in haar werkgever, maar ook de studenten en docenten zijn niet te spreken over het ontslag. Meteen na de bekendmaki­ng op 7 juli startten ze een petitie, die intussen al meer dan 1.000 handtekeni­ngen telt. Vanaf deze week start ook een boycot van het restaurant. ‘Dit gaat niet meer alleen over het ontslag van Marleen’, Raymaekers.

‘We verzetten ons tegen het negatieve opbod in de cateringse­ctor. Het moet steeds goedkoper, en daar zijn de kwaliteit en de werkomstan­digheden de dupe van.’ zegt docent Peter

Volgens Raymaekers is het ontslag van Marleen de druppel die de emmer doet overlopen. ‘Marleen is voor ons meer dan iemand die in het restaurant werkt. De docenten zien haar als een collega, en vragen haar mee op personeels­feestjes. Iedereen kent haar, en we kunnen altijd op haar rekenen. Maar voor Horeservi moet alles strikt afgemeten zijn en liefst nog zo goedkoop mogelijk. Ze beseffen niet hoe belangrijk Marleen was voor de kwaliteit van de dienstverl­ening.’

De eerste dag van de boycot was een enorm succes voor de docenten en studenten. Niemand ging eten in het restaurant. In de plaats daarvan kwam sociale ondernemin­g De Winning langs met soep en broodjes. Die waren allemaal op. ‘Ook de komende dagen zorgen we voor sociaal verantwoor­de maaltijden. Dinsdag maakt studentenv­ereniging Soca croques. Woensdag brengt iedereen iets mee en wordt er gedeeld. Donderdag is er soep op de stoep voor Welzijnszo­rg. En vrijdag bakken de docenten pannenkoek­en. Alles is altijd tegen een vrije bijdrage, maar maandag werd er toch meteen veel geld ingezameld’, aldus Raymaekers.

De boycot gaat nog door tot het ontslag van Marleen wordt ingetrokke­n. Marleen zelf was maandag aanwezig tijdens de actie, maar hield zich op de achtergron­d want ze zit nog in haar opzegperio­de. ‘Ze voelt zich wel enorm gesteund’, zegt Raymaekers.

Bij Horeservi was niemand bereikbaar voor commentaar. Ook het management van UCLL wil voorlopig niet reageren op het protest. Zij namen de voorbije maanden de rol van bemiddelaa­r op, maar hebben geen directe impact op de uitkomst van het dossier omdat Marleen in dienst is van Horeservi en niet van de UCLL. Ze hopen wel dat een verdere dialoog mogelijk is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium