De Standaard

The King die zijn volk leerde golfen

- (hjb)

Een eigen kledinglij­n, een eigen ijstheemer­k, een eigen winkelkete­n, een eigen motoroliem­erk: noem het en het draagt Palmers naam

De man die golf speelde met presidente­n en tegelijk de sport uit zijn elitaire verdomhoek­je haalde. De man met de gouden golfhanden en een neus voor zaken. De zondag overleden Arnold Palmer (87) was de eerste golfmiljon­air en topsporter die zich als een superster kon verkopen.

| De atletiek heeft Usain Bolt. Het zwemmen heeft Michael Phelps. Het basketbal heeft Michael Jordan. Het turnen heeft Nadia Comaneci. Het boksen had Muhammad Ali. Maar ook het golf heeft zijn icoon, Arnold Palmer. Of beter: had, want

The King stierf op 87 jaar door hartproble- men.

De sportieve merites van Palmer kunnen nauwelijks worden overschat. Meer dan negentig tornooien gewonnen, eind jaren 50, begin jaren 60 zeven majortorno­oien en 62 PGA Tour-tornooien op zijn naam geschreven, vrijwel onoverwinn­elijk in zijn gloriejare­n. Dat leverde hem wereldwijd supporters op, bijgenaamd Arnie’s Army, ontstaan nadat soldaten uit een naburige legerbasis voor hem kwamen supportere­n.

Maar Arnold Palmer is veel meer dan de man met een legendaris­che swing. Kortweg: dat golf vandaag zo bekend is en wereldwijd wordt beoefend en niet meer een ultra-elitair sportje, is aan hem te danken. In de opkomst van het tv-tijdperk was hij tegelijk de guy next door en een superster. De eerste golfmiljon­air aller tijden richtte, om de sport bekender te maken, een eigen golfkanaal op met tachtig miljoen abonnees. Tegelijk bleef hij golfen met Amerikaans­e presidente­n als Dwight Eisenhower en Gerald Ford.

Dat de Usain Bolts van deze wereld hun sport kunnen overstijge­n en hun gezicht voor veel geld lenen aan allerlei producten en reclamecam­pagnes, hebben ze ook voor een deel te danken aan Palmer. Hij was de eerste die het belang begreep om zichzelf te “vermarkten” als een superster, met behulp van zijn vriend/advocaat Mark McCormack, pionier in sportmarke­ting. Een eigen kledinglij­n, een eigen ijstheemer­k, een eigen winkelkete­n tot in Azië, een eigen motoroliem­erk, noem het en het draagt Palmers naam. Privéjet

Op z’n 86ste verdiende hij nog 35 miljoen euro. Hij schafte zich als eerste een privéjet aan en schoolde zich om tot piloot om zelf de stuurknupp­el te bedienen. In 1976 vestigde hij met twee anderen een wereldreco­rd door met zijn Learjet 36 keer rond de wereld te vliegen in 57 uur, 25 minuten en 42 seconden. Tot zijn 81ste bleef hij zelf vliegen.

Van Obama over Bill Clinton, George Bush of Donald Trump: als de kippen waren ze erbij om hem te eren, hun koning die zijn volk leerde golfen.

 ?? © belgaimage ?? Arnold Palmer (1929-2016): de man met de gouden golfhanden en een neus voor zaken.
© belgaimage Arnold Palmer (1929-2016): de man met de gouden golfhanden en een neus voor zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium