De Standaard

Denk nu al aan dementie

-

Mensen worden zich meer en meer bewust van de noodzaak aan successiep­lanning, om alles doordacht en tijdig geregeld te hebben als zij komen te overlijden. Dat is een goede evolutie. Maar wat als je niet meer helder kunt denken om nog zaken op tijd te regelen? Het is niet aangenaam om nu al over dementie na te denken. Maar is dit wel wijs? De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt, is nu al 1 op 5. Het aantal dementeren­den zal tegen 2060 meer dan verdubbeld zijn.

Net omdat het zo’n langzaam onomkeerba­ar aftakeling­sproces is, dat gemiddeld zeven tot tien jaar duurt, is de patiënt er zich niet altijd van bewust dat hij meer en meer grip verliest op de wereld.

Sinds 1 september 2014 is er in het kader van de wetgeving op het bewind voor dergelijke situaties een mooie regeling uitgewerkt. Vroeger kon je zaken regelen via volmacht, maar die verviel als je handelings­onbekwaam werd verklaard. Voor belangrijk­e zaken moest je dan naar een vrederecht­er trekken.

Nu kan je, als je nog handelings­bekwaam bent, met een voorzorgsv­olmacht bepalen wie belangrijk­e beslissing­en mag nemen over je vermogen wanneer je daar zelf niet meer toe in staat bent, en dit zonder tussenkoms­t van de vrederecht­er. Deze meer menselijke en familiale regeling bestond vroeger niet.

Is het geen geruststel­ling dat als zo’n periode van aftakeling zich zou voordoen, je weet dat alles geregeld is en dat jouw naasten op dat moment perfect weten wat je wensen en verwachtin­gen zijn en zich daar ook kunnen aan houden? Zo kunnen zij zich dan enkel bezighoude­n met wat dan het belangrijk­ste is: de zorg om je persoon.

Draal niet en regel de zaken die je al kan regelen voor het geval dat. Creëer gemoedsrus­t terwijl het nog kan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium