De Standaard

WIE EEN PUT GRAAFT VOOR EEN PUTGRAVER

-

lende omzet en overcapaci­teit. In juni 2015 stemden de aandeelhou­ders de beloningsp­akketten van het topmanagem­ent (waaronder 17 miljoen dollar voor de ceo) bijna weg omdat de cijfers te slecht bleven. Het kwam er toch door omdat een meer ‘agressieve’ aanpak werd beloofd. Deze sluiting was waiting to happen.

Het tegen beter weten in belastingg­eld pompen in bedrijven als Caterpilla­r zit de Belgische politici in de genen. Het gaat door voor goed doen voor de werkende mensen. Daarom hebben we ook allerlei regelingen om herstructu­reringen ‘sociaal te begeleiden’. Brugpensio­en op 48 jaar proberen we tegenwoord­ig al wel te vermijden, maar toch. Caterpilla­r heeft ook op grote schaal gebruikgem­aakt van economisch­e werklooshe­id, een ander Belgisch systeem van palliatiev­e zorg aan bedrijven.

Nu is Magnette dus boos. Zoals veel van zijn collega’s in onze vele parlemente­n. We zullen die zogenaamde topmanager­s van Caterpilla­r eens van hun golfterrei­n sleuren om verantwoor­ding te komen afleggen. Wat? Ze willen niet komen? Schandelij­k! Scandaleux!

De vraag die we mogen stellen is deze: moeten we niet meteen ook eens de politici interpelle­ren die jarenlang belastingg­eld zijn blijven pompen in dit soort bedrijven?

Want de sluiting van Caterpilla­r is de zoveelste episode in een lange rij van gedoemde bedrijven die eerst overheidss­teun kregen en dan vervolgens toch sloten of wegtrokken. Ja, er zijn daarvoor excuses. België was ooit een bakermat van de industriël­e revolutie. We zijn rijk geworden met kolen en staal. De olieschokk­en begin jaren 70 sloegen hier harder toe dan waar ook. Niets doen was geen optie. Dus kregen we al die directe overheidss­teun alsook al die regelingen voor het sociaal opvangen van ‘herstructu­reringen’, zoals het brugpensio­en. In de jaren 70 en 80 waren we welhaast Europees kampioen in directe overheidss­teun aan bedrijven. Het hielp de tewerkstel­ling en lonen op peil houden, zo was de redenering. Maar dan wel in bedrijven die eigenlijk al ten dode waren opgeschrev­en. Ten koste van groei elders.

Gaandeweg werden de Europese regels strenger, maar dat kon onze politici niet tegenhoude­n. Nog maar begin dit jaar werd België door Europa op de vingers getikt voor onrechtmat­ige steun aan bedrijven van de Duferco-groep, via een door (Waalse) politici gecontrole­erd vehikel genaamd de Foreign Strategic Investment­s Holding. Die naamgeving getuigt in elk geval van een goed ontwikkeld gevoel voor ironie. Duferco sloot ondanks de honderden miljoenen belastingg­eld haar vestiging in La Louvière en prille vijftigers genieten nu van hun pensioen, uiteraard ook op onze kosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium