De Standaard

Nu sommige politici van mening veranderen in het Eandis-dossier, lijken alle scenario’s weer mogelijk, schrijft Betrek de burger bij Eandis

-

De Eandisstor­y heeft een onverwacht­e wending gekregen. Over een beslissing die genomen leek, horen we de Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein, nu zeggen dat hij tegen die beslissing gekant is. Natuurlijk, hij beslist er niet over. Het zijn de 230 Vlaamse gemeenten die eigenaar zijn van Eandis, die over een week moeten beslissen. Als gemeentera­adslid van Oostende stemde Tommelein eerder nog vóór de deal. Waarom is hij nu dan van mening veranderd? ‘Omdat de Vlaming zelf wil investeren met een gegarandee­rd rendement van vier procent. En omdat hij de voorbije weken van alle partijen mensen heeft ontmoet die tegen hun zin voor de deal hebben gestemd.’ Vlaanderen verkoopt dus een deel van een strategisc­h netwerk tegen de zin van de bevolking in.

Als alle partijgeno­ten van Tommelein hem volgen, dreigt de beslissing toch nog onder druk te komen. Gent zal zich zeker onthouden. In Sint-Niklaas stemden rood en groen tegen, daarin gesteund door Vlaams Belang en enkele N-VA’ers. Ook in Mechelen en Antwerpen is Open VLD nodig om aan een meerderhei­d te komen. Dan zijn er nog de kleinere gemeenten zoals Ranst, Kontich en andere Langemarks die al tegen gestemd hebben. Als we weten dat de beslissing op 3 oktober goedgekeur­d moet worden met 75 procent van de stemmen, dreigt op die manier toch nog de vereiste 25 procent, nodig voor een blokkering­sminderhei­d, in zicht te komen.

Tommelein lijkt als alternatie­f vooral te kijken in de richting van een beursgang. Dat is niet waar het Transitien­etwerk van het middenveld aan denkt. Dit netwerk dat de grote vakbonden, milieuorga­nisaties, de Gezinsbond en andere middenveld­organisati­es groepeert, beschikt niet over een uitgewerkt voorstel, maar denkt eerder aan een burgercoöp­eratie die binnen Eandis dan effectief de stem en de ogen van de burger zou kunnen zijn. Op die manier zou Eandis, dat nu door de meeste burgers als een verre organisati­e wordt ervaren, dichter bij die burger komen te staan. Tenminste als die coöperatie haar werk goed doet.

Het Eandisverh­aal past in een veel bredere discussie over het energiesys­teem van de toekomst. Net vandaag pakten Greenpeace, Friends of the Earth en de vereniging van Europese burgercoöp­eraties uit met een studie van de Universite­it van Delft, die aantoont dat burgers en coöperatie­s tegen 2050 zelf 45 procent van alle elektricit­eit kunnen produceren. Voorwaarde is dan wel dat de Europese en nationale regelgevin­g de participat­ie van de burger bevordert en mogelijk maakt. Ook hier stelt zich dus dezelfde vraag als in het Eandisdoss­ier: in hoeverre durven politici hun burgers actief te betrekken bij hun beleid, bij de vormgeving van een cruciale sector zoals de energievoo­rziening?

Het is een spoor dat aan politici heel andere eisen stelt, maar dat niet per se trager is dan de oude politiek: zie de eindeloze Oosterweel­saga waar de politiek pas recent de burgerorga­nisaties als partners in plaats van als tegenstand­ers is gaan bekij- ken. Dat roept de bijkomende vraag op of een Chinees staatsbedr­ijf als aandeelhou­der wel voldoende openheid biedt om in te spelen op de vragen van wakkere burgers. In China wordt de burger immers niet geacht een politieke rol te spelen of zelfs maar een mening te uiten. Willen we dat een zo belangrijk­e structuur mee in handen komt van een staatsbedr­ijf van een staat die de voorbije jaren steeds meer afstand nam van democratie en vrijheid?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium