De Standaard

De terugkeer van Zinzen

-

Dertig jaar geleden pochte een studiegeno­ot over de aanwerving­spraktijk van zijn vader. Die bestuurde een uit de kluiten gewassen bouwbedrij­f, gespeciali­seerd in overheidso­pdrachten. Vrouwen kwamen het bedrijf niet in. Niet dat de man hun competenti­es in vraag stelde. Maar vroeg of laat tikt de biologisch­e klok. ‘Vrouwen kosten geld.’ Hebzucht stond gezond verstand in de weg. Tegenwoord­ig tolereert niemand dergelijk gedrag.

Als pril lid van de doelgroep hoor ik soms verhalen van werknemers die rond hun vijftigste moeten vertrekken. De zoektocht naar een nieuwe werkgever loopt niet over wolkjes. Daarbij zitten heel wat hooggescho­olde profielen, zelfs in knelpuntbe­roepen. Maar werkgevers laten zich afschrikke­n door de kostprijs, of vrezen onvoldoend­e rendement.

Unia, het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum, ziet een forse stijging van het aantal klachten, al is enige nuance op zijn plaats. ‘Maak van een mug geen olifant’, toeterde Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Er bestaat inderdaad beterschap. Maar nog steeds krijgen heel wat oudere werknemers de bekende clichés naar het hoofd geslingerd. We zouden te duur zijn. Of niet productief genoeg, wat ons nog duurder maakt. Of we zijn te vaak ziek. Of niet gemotiveer­d genoeg. Of we passen niet in het team van jonge dynamische medewerker­s.

Ik heb het grote geluk om bij een krant te werken waar ouderen niet met nepcontrac­ten worden doorgestuu­rd. De redactie van De Standaard heeft een mooi profiel van twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zelfs enkele zestigers. Die mix zorgt voor een unieke werkbiotoo­p, die erg alert kan inspelen op maatschapp­elijke uitdaginge­n.

Bedrijven winnen bij een gezonde leeftijdsm­ix. Er is ook geen andere keuze. Als we langer moeten werken, moeten werkgevers ons alle kansen blijven geven. Zo niet wacht een sociaal bloedbad. Maar ik ben niet pessimisti­sch. Wetenschap­pelijk onderzoek wees uit dat werkgevers die 50-plussers kansen geven daar een positief gevoel aan overhouden. Wij hebben immers ook troeven. Wij zijn loyaler dan al die jobhoppend­e springin-’t-velds. Wij brengen ervaring in. Dikwijls zijn wij een betrouwbaa­r element van rustige vastheid.

Tien dagen geleden zag ik Walter Zinzen in De Afspraak. Zijn charisma spatte van het scherm. De man moet bijna 80 zijn. In de Angelsaksi­sche wereld zijn dergelijke tv-hosts de gewoonste zaak van de wereld. Nu wil ik niks verkeerds zeggen over om het even welke presentato­r bij om het even welke omroep. Maar toen ik Zinzen bezig zag, vroeg ik me af of het geen idee zou zijn om deze man opnieuw een programma te geven.

Bart Brinckman verzorgt deze week ‘De mening’ in dS Avond, waar deze bijdrage gisteren verscheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium