De Standaard

Turboboost voor Vlaamse begroting

De Vlaamse regering gaat voluit investeren, na nog een laatste beperkte besparings­ronde.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL | ‘Een turbo slaat pas aan na enkele kilometers. Vandaag dus moeten we de motor, die steeds sterker begint te draaien, een turboboost geven.’ Vlaams minister-president Geert Bourgeois had in zijn Septemberv­erklaring haast uitsluiten­d goed nieuws.

In 20 minuten tijd somde hij voor 613 miljoen euro aan nieuw beleid en investerin­gen op. Voor schoolgebo­uwen, kleinere investerin­gen in wegen, welzijn, loonlasten­verlaginge­n en zeker voor onderzoek & ontwikkeli­ng. 2017 krijgt daarmee een recordbegr­oting, toch op het vlak van investerin­gen. De Vlaamse regering houdt haar belofte om na twee jaar besparen in evenwicht te zijn. Het voornemen om tegen het eind van de regeer- termijn anderhalf miljard te investeren zit ook op koers. Eind 2017 zal de Vlaamse regering aan 955 miljoen euro zitten.

Wordt u daar beter van?

De investerin­gen moeten iedereen ten goede komen, in de vorm van goede school- en welzijnsin­fractuctuu­r, of performant­e bedrijven. Maar de Vlaamse regering komt niet terug op eerdere onpopulair­e maatregele­n, zoals de turteltaks of de beslissing om de kinderbijs­lag niet te indexeren.

De regering gaat wel in op de vraag van het ACV om een aanwerving­spremie voor langdurig werklozen in te voeren. Daar is bijna elf miljoen euro voor uitgetrokk­en. Vilvoorde, Halle en Dilbeek mogen drie miljoen euro verdelen om de grootstede- lijke problemati­ek in de Vlaamse Rand onder controle te houden.

Waar is het geld gehaald?

De Vlaamse regering waarschuwd­e vooraf dat ze een gat van 560 miljoen moest dichten, maar nu de begroting is afgeklokt, blijkt dat de bespreking­en konden starten met een overschot van 70 miljoen euro.

De regering heeft dan nog eens voor 223,4 miljoen euro aan maatregele­n genomen om beleidsrui­mte te scheppen voor investerin­gen. Die is vooral gevonden door besparinge­n op het overheidsa­pparaat en door de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns.

Daarnaast bevatten de besparinge­n ook enkele opmerkelij­ke maatregele­n, zoals de afschaffin­g van de subsidies aan politieke jeugdveren­igingen, goed voor 500.000 euro. De

Al voor het conclaaf had de begroting een overschot van 70 miljoen euro

fiscale aftrek voor dakisolati­e verdwijnt, de premies blijven wel bestaan.

Is er dan geen minpunt?

Toch wel. De Vlaamse regering houdt de uitgaven voor de Oosterweel­verbinding nog altijd buiten de begroting, tegen de Europese regels in. Als Europa die aanpak verwerpt, duikt de Vlaamse begroting toch nog in het rood. Voor dit jaar zijn er 80 miljoen aan uitgaven gepland.

Daarnaast is er ook een oplossing gevonden voor de investerin­gen in ziekenhuis­infrastruc­tuur. Vlaanderen, dat daar net voor bevoegd is geworden, moet immers de investerin­gen financiere­n die de federale regering nog heeft goedgekeur­d. Die dreigen 333,5 miljoen te kosten als ze in één keer in de begroting opgenomen worden.

De Vlaamse regering gebruikt een formule die ook al voor de rusthuizen is toegepast. De ziekenhuiz­en krijgen een jaarlijks forfait voor onderhoud en voor investerin­gen, waarmee de kostprijs van de investerin­gen over verschille­nde jaren gespreid kan worden.

Hoe moet het verder?

De regering zit op het juiste spoor om ook de volgende jaren uit de rode cijfers te blijven. In 2018 zal dat waarschijn­lijk niet lukken, omdat dan de afrekening volgt van de financieri­ngsregels die met de jongste staatsherv­orming zijn ingevoerd. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) houdt rekening met een tegenvalle­r van 900 miljoen. Maar daarna veert de Vlaamse begroting weer op. Minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) wil in 2019 zelfs een begroting met een overschot kunnen voorleggen.

De volgende fiscale plannen liggen al klaar. Zo wil Tommelein de bestaande korting op de onroerende voorheffin­g in functie van de isolatie van een huis, veralgemen­en. Hij wil de groene verkeersfi­scaliteit doortrekke­n naar leasing- en bestelwage­ns, en wil een samenwerki­ngsakkoord over fiscale regularisa­tie. Voor die twee laatste is de instemming van de andere regio’s nodig.

 ?? © Bart Dewaele ?? Minister-president Geert Bourgeois had bijna uitsluiten­d goed nieuws.
© Bart Dewaele Minister-president Geert Bourgeois had bijna uitsluiten­d goed nieuws.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium