De Standaard

LOT VAN DEUTSCHE BANK GAAT ONS ALLEN AAN

- BART STURTEWAGE­N

De manoeuvree­rruimte van Merkel is zo goed als nul

Het is uitgeslote­n dat de Duitse overheid tussenbeid­e komt om Deutsche Bank, de belangrijk­ste financiële instelling van het land, te redden. Elke speculatie daarover is zonder grond, liet kanselier Angela Merkel gisteren weten. Als om te bewijzen hoe groot het gewicht van haar beloften tegenwoord­ig is, verloor de koers van het aandeel ruim 7 procent. En dat nadat de beurswaard­e de voorbije maanden al gehalveerd was. Manmoedig houdt de ceo, John Cryan, vol dat de bank op eigen kracht haar moeilijkhe­den de baas kan. Maar het vertrouwen van de beleggers is klein.

Voor Merkel, die onder electorale druk volop bezig is haar migratie- en asielbelei­d bij te sturen, komt de dreigende crisis bij Deutsche Bank uiterst ongelegen. Het idee dat de bank met Duits belastingg­eld zou moeten worden gered, is een pure nachtmerri­e. Des te meer omdat net Duitsland de motor is achter de verstrengd­e Europese regels die opleggen dat een noodlijden­de bank maar overheidss­teun mag krijgen als niet alleen de aandeelhou­ders, maar ook de schuldeise­rs mee in het bad gaan.

Die harde remedie toepassen op de obligatieh­ouders van Deutsche Bank, godvrezend­e en spaarzame huisvaders en -moeders overal in de Bondsrepub­liek, zou een schokgolf door de Duitse samenlevin­g jagen. De gevolgen voor Merkel en voor het hele politieke bestel zouden, met de verkiezing­en nog maar 12 maanden verwijderd, dramatisch kunnen zijn. Maar een uitzonderi­ng maken voor een Duitse topbank zou het politieke gezag van Duitsland, dat in Griekenlan­d een harde lijn trok en niet wil dat Italië geld in zijn financiële sector pompt, helemaal onderuitha­len.

De manoeuvree­rruimte van Merkel is dus zo goed als nul. Ze liet ook weten dat ze niet tussenbeid­e wil komen bij de Amerikaans­e justitie, die Deutsche Bank een boete van 14 miljard dollar heeft opgelegd wegens haar activiteit­en op de hypotheekm­arkt in de dolle jaren voor de financiële crisis van 2008. Deutsche Bank hoopt die factuur nog te milderen. Dat moet ook, want ze heeft slechts voor minder dan de helft van dat bedrag provisies aangelegd. Als het slecht uitdraait, zou het kapitaal van de bank in één klap opgesoupee­rd worden.

Het is voorbarig om aan te kondigen dat we voor een nieuwe bankencris­is staan, maar het lot van Deutsche Bank gaat ons allen aan. Het is een waarschuwi­ng dat de ziekten van het verleden nog lang niet zijn uitgeroeid. Als Deutsche een reus op lemen voeten is, staat niemand boven verdenking.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium