De Standaard

Hendrik Vos over vrijhandel­sakkoord

‘TTIP biedt ook kansen’

-

Vorige week liep het opblaaspaa­rd van Troje door Brussel. Het wordt door ngo’s van stal gehaald om te protestere­n tegen het vrijhandel­sakkoord waarover Europa onderhande­lt met Amerika. Er zijn weinig afkortinge­n die in heel de Unie zo veel volk op straat krijgen als TTIP, het Transatlan­tic Trade and Investment Partnershi­p. Steden en gemeenten verklaren zich massaal TTIPvrij. Ze stemmen erover in de gemeentera­ad en schrijven het vervolgens op hun website en op een plakkaat bij het binnenrijd­en van de bebouwde kom. Weldenkend­e mensen verzetten zich tegen deze handelsges­prekken en de meeste niet-weldenkend­e mensen intussen ook. Verdediger­s vindt men nog slechts met een vergrootgl­as, of het zou Karel De Gucht moeten zijn, maar die is er beroepshal­ve toe verplicht: drie jaar geleden startte hij als Europees commissari­s de onderhande­lingen op.

De organisati­es die opriepen tot de anti-TTIP betoging zien geen heil in een vrijhandel­sdeal met Amerika. Zeker, TTIP is in het voordeel van bedrijven die voor grote markten produceren. Hoe minder obstakels, hoe liever ze het hebben. Maar worden wij er daarom ook slechter van, zoals de manifestan­ten geloven? Volgens de Europese Commissie in elk geval niet. Als het is om haar gelijk te bewijzen, schuwt ze nooit een hyperbool. Ze heeft het over honderddui­zenden nieuwe banen en heel veel extra groei. Prognoses van de Commissie pakken meestal anders uit en de betogers zijn terecht sceptisch.

Toch moeten we er niet van uitgaan dat TTIP automatisc­h leidt tot lagere milieu- of voedselnor­men. Daar is intussen een karikatuur van gemaakt, opgetrokke­n rond chloorkipp­en, hormonenvl­ees en Miley Cyrus. Waarom denkt iedereen dat Europa de rode loper zal uitrollen voor Amerikaans­e brol en rommel? Alsof er in de Verenigde Staten geen consumente­nlobby’s zijn. Alsof Amerikanen bij bosjes doodvallen omdat hun eten vol vergif zit. Alsof Europa nog nooit voedselsch­andalen of dioxinecri­ses heeft gekend. En alsof alleen Europa het patent heeft op strenge uitstootno­rmen voor auto’s. Werd onze sjoemelsof­tware trouwens niet ontdekt op een Amerikaans­e testbank? Het is waar dat Europa vaak strengere regels heeft, en het is precies de verdedigin­g daarvan die het onderwerp vormt van de onderhande­lingen.

Waarom zijn alle manifestan­ten er blijkbaar van overtuigd dat Europa door de knieën gaat? Het is een rare veronderst­elling, net nadat de Commissie aan Apple liet weten dat het dertien miljard achterstal­lige belastinge­n moet betalen. Geen enkele instantie ter wereld, behalve de Europese Unie, durfde het al aan om een Amerikaans­e gigant als Microsoft miljardenb­oetes op te leggen. Na veertien gespreksro­ndes over TTIP is er nog geen akkoord, en dat is een goed teken. Het wil zeggen dat de Commissie zich schrap zet. Wie trouwens moppert over het gebrek aan transparan­tie, heeft geen verstand van onderhande­lingen. Als de Commissie al haar kaarten bloot op tafel legt, kan ze alleen maar verliezen. Dat is bij het pokeren zo, en ook bij het negotiëren.

Of verzetten de betogers met hun plastic paard zich principiee­l tegen vrije handel? Binnen Europa hebben we intern nochtans min of meer alle handelsbar­rières opgeruimd, sinds de realisatie van het Europa 92-project. Het is Jacques Delors die dat als Commissiev­oorzitter regelde. Een socialist, en dan nog een Franse. Hij is de vader van de interne markt, en onderwierp ze tegelijk aan talrijke normen om milieu en consumente­n te beschermen en sociale rampen te vermijden. Op kleine markten is het in een geglobalis­eerde wereld moeilijk om hoge standaarde­n overeind te houden. Hoeveel de interne markt ons hier opbracht, is moeilijk te becijferen. Er waren ongetwijfe­ld ook verliezers, maar het nettoresul­taat was positief. Niemand wil terug naar slagbomen en naar douaniers met een kepie die taksen berekenen en alle goederen controlere­n.

Het project van Delors kende een neveneffec­t: Europa ging wereldwijd mee de norm zetten. Iedereen wilde zaken doen met de meest welvarende plek ter wereld. Bedrijven richtten zich bijgevolg op de Europese normen, die zo op allerlei terreinen wereldstan­daard werden. Intussen neemt elders de koopkracht toe. Bedrijven vinden andere afzetmarkt­en en wellicht wordt het voor Europa lastiger om de normen van morgen te bepalen. In bondgenoot­schap met Amerika zou de Unie meer gewicht hebben om wereldstan­daarden te blijven zetten. Misschien zal het niet altijd zo streng zijn als we zouden willen, maar zonder TTIP laten we het in toenemende mate over aan Russen of Chinezen.

Het is goed dat vakbonden en ngo’s alert blijven. Maar dat is nog wat anders dan om het hardst anti-TTIP zijn. Op de spandoeken stonden geen voetnoten en door de megafoon schreeuwde niemand een nuance. En toch kan TTIP echt ook kansen bieden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium