De Standaard

Oudjaar op Zuidpool voor 19.000 euro

-

Zin om af te tellen naar het nieuwe jaar op de Zuidpool? Dat kan voor 19.000 euro. Al is staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid Elke Sleurs (N-VA) niet opgezet met het initiatief, ook al omdat poolreizig­er Alain Hubert erachter zit.

| In het licht van de middernach­tzon klinken op 2017, in de Prinses Elisabethb­asis op de Zuidpool. Het is een aanbod dat zelfs de meest verwende romanticus doet wegdromen.

Op het programma staan onder meer een afdaling in een ijsgrot, een rendez-vous met een kolonie pinguïns, kiteskiën over het ijs van de Zuidpool en er eventueel een nacht in een tent doorbrenge­n. Het prijskaart­je is navenant: 19.000 euro voor vijf dagen.

Maar de federale staatssecr­etaris van Wetenschap­sbeleid, Elke Sleurs (N-VA), ziet het plan niet zitten. Ze ligt al langer in conflict met poolreizig­er Alain Hubert en zijn Internatio­nal Polar Foundation (IPF), die achter het project zitten. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat de Belgische poolbasis, die mee gefinancie­rd wordt met publieke middelen, gebruikt wordt voor toeristisc­he doeleinden’, laat Sleurs via haar woordvoerd­er weten. ‘Bovendien staat dit haaks op alle internatio­nale verdragen die de ongerepthe­id van het continent willen bewaren.’

Sleurs probeert al een tijd om het IPF uit de poolbasis weg te werken. Hubert werd zelfs al veroordeel­d tot het terugbreng­en naar de basis van gestolen apparatuur.

Ook de wetenschap­pers die tijdens het eindejaar op missie zijn in de poolbasis, zien het niet zitten dat hun werk wordt verstoord door een feestje van toeristen.

‘Ik ben gechoqueer­d’, zegt georesearc­her Vinciane Debaillie (ULB), die meteorolog­isch onderzoek verricht in de basis. ‘We doen alle moeite om met ultragevoe­lige apparatuur de natuur in haar puurste vorm te onderzoeke­n, en dan komen rondsnorre­nde terreinwag­ens de lucht vervuilen en toeristen waardevoll­e steentjes meenemen. Ik vraag me af hoe al die mensen kunnen logeren in de krappe basis. Tenzij ons gevraagd wordt om op te krassen.’

Alain Hubert liet eerst aan de RTBF weten dat hij het slachtoffe­r is van ‘ een hold-up door de staat’. Enkele uren later ontkende het IPF dat de trip door zijn stichting wordt georganise­erd. Het idee zou uitgaan van een Zuid-Afrikaans hi-techbedrij­f.

Het IPF voegt eraan toe dat ‘ er ieder jaar artistieke, sportieve en toeristisc­he activiteit­en een beetje overal op Antarctica plaatsvind­en, die de kosten voor het wetenschap­pelijk werk helpen te dekken’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium