De Standaard

Alleen Olivier Deschacht vervolgd

-

De ernst van het gokschanda­al in het Belgische voetbal wordt steeds duidelijke­r: met het gokaccount van Olivier Deschacht is geld ingezet op verlies van Anderlecht.

BRUSSEL | Het zou gaan om het Champions League-duel van 23 oktober 2013 tegen Paris Saint-Germain. Dat eindigde in een 0-5 nederlaag. Deschacht zat tijdens die wedstrijd negentig minuten op de bank en speelde geen actieve rol in dat zware verlies. Toch is zijn gokje strafbaar, aangezien Deschacht niet van tevoren wist of hij al dan niet zou invallen.

Volgens bronnen gaat het om een bedrag van vijftig euro. Ook is er nog op andere wedstrijde­n van dezelfde Champions League-speeldag geld ingezet.

Dat blijkt uit het onderzoek dat door de Kansspelco­mmissie is begonnen na het gokschanda­al vorig seizoen bij Oud-Heverlee Leuven. De inzet blijkt te zijn gebeurd vanop het account van Deschacht. Grote bedragen

Olivier Deschacht mag tijdens het onderzoek niet reageren, maar benadrukte tegenover zijn ondervrage­rs altijd dat het zijn broer Xavier was die zijn gokaccount heeft gebruikt.

Net die verklaring is een van de redenen waarom Deschacht, als enige van de vier gokkende profvoetba­llers, is doorverwez­en naar het parket. Een andere reden is dat het, samengetel­d, om grote bedragen gaat die via het account van Deschacht op voetbalwed­strijden zijn ingezet.

Er hangt Deschacht een boete van 600 tot 600.000 euro, een celstraf tot vijf jaar en schrapping als voetballer van de bondslijst­en boven het hoofd. Altijd weer de entourage

De drie andere verdachte voetballer­s – Laurent Henkinet (Waasland-Beveren), Knowledge Musona (Oostende) en Tuur Dierckx (Antwerp) – gokten enkel op winst van hun ploeg, waardoor het parket oordeelde dat een verder onderzoek niet noodzakeli­jk is. Hun dossier werd afgerond. Zij moeten zich eind oktober nog voor de Kansspelco­mmissie verantwoor­den. Wellicht komen de drie er vanaf met een boete.

Bij KV Oostende hadden ze gisteren een gesprek met Knowledge Musona. De speler toonde zich aangeslage­n, maar gebruikte hetzelfde excuus als Olivier Deschacht: niet hij, maar mensen uit zijn omgeving hebben zijn gokaccount gebruikt om geld in te zetten op (onder meer zijn eigen) matchen.

Via zijn advocaat kreeg KVO gisteren de uitgeschre­ven verklaring die Musona deed aan de Kansspelco­mmissie. Oostende onthoudt zich van commentaar totdat ze die verklaring grondig hebben uitgeploze­n.

Ook Antwerp wacht in verband met Tuur Dierckx af tot het van de bevoegde instanties meer informatie krijgt over de zaak. Salmonella

Anderlecht reageert slechts kort op het nieuws dat met het account van Olivier Deschacht geld is ingezet op verlieswed­strijden van Anderlecht waarbij de speler wel op het wedstrijdb­lad stond. Woordvoerd­er David Steegen: ‘Wij zijn nog niet op de hoogte gebracht. Anderlecht wacht het officiële onderzoek af en zal op basis daarvan beslissing­en nemen.’

Anderlecht moet het morgen in de Europa League zonder Olivier Deschacht doen. De verdediger verloor de jongste dagen door een voedselver­giftiging vier kilogram van zijn competitie­gewicht en is te verzwakt. (gegy)

Deschacht zette geld in op verlies tegen Paris Saint-Germain. Anderlecht verloor met 0-5. Hoewel Deschacht op de bank zat, is zijn gok strafbaar

 ?? © belga ?? Olivier Deschacht.
© belga Olivier Deschacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium