De Standaard

Biologisch bouwen met Lego

- (jir)

heil in de zogenaamde bioplastic­s. Die zijn gemaakt van plantaardi­g materiaal, zoals bijvoorbee­ld maïszetmee­l, suikerriet of aardappels.

Het voordeel: ze zijn meestal (maar niet altijd volledig) biologisch afbreekbaa­r. Het nadeel: ze niet altijd even hanteerbaa­r in de productie als klassieke, gewone plastic.

In de Volkskrant klinkt Christiaan Bolck, de programmam­anager van het Wageningen Food & Biobased Research, optimistis­ch. ‘Je kunt er vrijwel alles mee maken’, aldus Bolck. ‘Als je wil, kun je zelfs precies hetzelfde molecuul als ABS nabouwen met plantaardi­g materiaal. Als Lego een bioblokje wil maken met dezelfde kleur, vorm en levensduur als de bestaande blokjes, is dat technisch gezien mogelijk.’

Het bedrijf wil voorlopig niets kwijt over de biomateria­len die kans maken om Lego-blokjes te worden.

In de zoektocht naar meer duurzaamhe­id speelt de prijs een grote rol. ‘Het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven’, zegt Van Der Puil daarover.

Die betaalbaar­heid kan een probleem worden. Aardolie is – zeker vandaag – spotgoedko­op. De aanmaak en het gebruik van bioplastic­s zal sowieso een pak duurder zijn. Volgens specialist Bolck zijn bioplastic­s ‘twee keer zo duur als normale plastics’. Voor een grootverbr­uiker als Lego is dat een enorme kostenstij­ging.

Voor de ontwikkeli­ng van de nieuwe Lego-generatie heeft de groepsdire­ctie in Denemarken alvast de portefeuil­le opengetrok­ken. Vorig jaar werd een budget van 130 miljoen euro vrijgemaak­t voor de aanwerving van zeventig specialist­en en voor de bouw van een speciaal ‘duurzaam materiaalc­entrum’, naast het hoofdkanto­or in het Deense Billund. Dat onderzoeks­centrum van 4.500 m² staat open voor experts van universite­iten en externe partners van Lego.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium