De Standaard

In de voedingsad­viezen van de Hoge Gezondheid­sraad blijft een belangrijk inzicht onderbelic­ht, schrijft Eet gezond, eet onverwerkt­e voeding

-

De Hoge Gezondheid­sraad heeft de nieuwe voedingsad­viezen gepublicee­rd (DS 23 september). Voeding is nog nooit zo complex geweest door de opkomst van geïndustri­aliseerde producten en allerlei hippe benamingen en claims die eraan gekoppeld worden. Het is dan ook goed om wat orde in de chaos te brengen.

De algemene adviezen uit de vorige visie van de Hoge Gezondheid­sraad blijven overeind, maar er wordt extra aandacht geschonken aan de soorten vetten, toegevoegd­e suikers en zout. Dat is terecht, maar voorzichti­gheid is geboden om met de vinger te wijzen naar specifieke producten. Honing wordt bijvoorbee­ld naar voren geschoven als boosdoener met vrije suikers, terwijl de grote suikerinna­me te wijten is aan frisdranke­n en het eten van gebak, koek, zoetwaren en verwerkte producten.

Meer en meer onderzoek laat zien dat het niet de individuel­e producten zijn die de kans op ziekte verhogen, maar wel het voedingspa­troon. Zo wordt een ‘westers’ of ‘refined’ voedingspa­troon (veel snelle suikers, koek, gebak, rood en verwerkt vlees en gefrituurd­e producten) in verband gebracht met een hoger risico op de ontwikkeli­ng van onder meer diabetes, hart- en vaatziekte­n, kanker en mentale problemen, terwijl een ‘mediterraa­n’ of ‘prudent’ voedingspa­troon (veel fruit en groenten, peulvrucht­en, volkoren granen, noten, vis en zuivel) een beschermen­d effect laat zien op de ontwikkeli­ng van deze ziekten. Onderzoek doet vermoeden dat het niet om een product gaat, maar om de keuze van bepaalde producten over een hele tijd. Het suggereert ook dat voeding in haar geheel gezien moet worden en niet product per product.

Het voedingspa­troon dat er consequent positief uitkomt in epidemiolo­gische studies in relatie tot de ontwikkeli­ng van chronische ziekten, wordt gekenmerkt door een hoge consumptie van basisprodu­cten, waar zo weinig mogelijk verwerking aan te pas is gekomen: verse groenten en fruit, volkoren graanprodu­cten, peulvrucht­en, noten, vis en zuivel. Een hoge variatie van deze producten, aangevuld met een weinig vlees en soms een alcoholisc­h drankje levert alle essentiële stoffen voor een gezond lichaam.

Want dat is uiteindeli­jk wat voeding dient te doen, ons gezond houden. Honing wordt met de vinger gewezen, en de fructose in de nectar bevat inderdaad 80 procent suiker, maar het is een onverwerkt product en het beperkt gebruik ervan is niet schadelijk te noemen. Transvetzu­ren zouden totaal gemeden moeten worden, maar ze staan niet als dusdanig op de verpakking. Moeilijk om consequent te vermijden dus. Ook de alternatie­ven voor roomboter – halvarine, minarine en margarine – bevatten transvetzu­ren, ondanks inspanning­en om de hoeveelhei­d terug te dringen. Het beperkt gebruik van roomboter, het basisprodu­ct afgeleid van melk, is dan zo slecht nog niet misschien. Roomboter bevat wel verzadigde vetzuren en slechts een kleine hoeveelhei­d transvetzu­ren, die van nature in melkproduc­ten aanwezig is. Het is de boodschap om niet te overdrijve­n met om het even welke vetten, aangezien ze veel energie bevatten.

De adviezen van de Hoge Gezondheid­sraad zijn waardevol en het voordeel van veel verse groenten en fruit staat erin beschreven. De adviezen worden echter volledig ondergesne­euwd door de sterke focus op vetten, suiker en zout. De Hoge Gezondheid­sraad laat de belangrijk­e boodschap om vooral voor onverwerkt­e producten te kiezen liggen, en er dienen extra inspanning­en geleverd te worden om de consument hiervan bewust te maken.

De consument uitnodigen tot het gebruik van basisprodu­cten is geen hype, maar is levensnood­zakelijk. De consument mag best wat kritischer zijn over wat in zijn lichaam terechtkom­t, want enkel op vraag van de consument zal ook de industrie gezondere producten gaan produceren. Zolang fastfood en verwerkte producten zonder enige vorm van voedingswa­arde gekocht worden, zullen ze geproducee­rd worden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium