De Standaard

Trump moest alleen niet over zijn voeten struikelen

Donald Trump heeft het verknald in het debat met Hillary Clinton, schrijft RICHARD WOLFFE. Maar malen de Amerikanen daar straks wel om?

- RICHARD WOLFFE

Donald Trump betrad het grootste podium van zijn leven op een moment dat alles hem meezat. Na de meest ongediscip­lineerde campagne uit de geschieden­is kon hij alleen maar groter lijken door het podium van het presidenti­ële debat te betreden. Hij kon op gelijke voet de degens kruisen met een voormalige minister van Buitenland­se Zaken.

Met de woorden van George W. Bush: ‘Trump gedijt op de milde onverdraag­zaamheid van lage verwachtin­gen.’ Trump hoefde alleen maar te vermijden dat hij over zijn eigen voeten struikelde. In plaats daarvan is hij er op de een of andere manier in geslaagd om zijn grootste moment te verpesten en alle geloofwaar­digheid te verspelen die hij de voorbije weken had opgebouwd door in de opiniepeil­ingen gestaag terrein te winnen.

Net als bij zijn speech op de Republikei­nse conventie doorliep Trump het hele gamma aan emoties van boos tot geërgerd. Hij blies en snoof. Hij beet in elk stukje aas dat Clinton hem voorhield. Van toespeling­en op het bedrijf van zijn vader, tot zijn steun aan de oorlog in Irak. Hij klonk meer als een kwaadwilli­ge vragenstel­ler bij een speech van Clinton, dan als een presidents­kandidaat die stemmen wil ronselen. Hij leek vaak op zijn vroegere rivalen die hij destijds graag belachelij­k maakte. Net als Marco Rubio nipte hij al snel en vaak van zijn glas water. Net als Mitt Romney verslikte hij zich.

Stream of consciousn­ess

Presidents­campagnes worden wel eens de langste sollicitat­iegesprekk­en ter wereld genoemd. Afgaand op hun eerste debat is het niet duidelijk of Trump en Clinton voor dezelfde baan solliciter­en. Donald Trump lijkt te azen op een conservati­eve tv-show of op een live blog over zijn eigen leven. Toen moderator Lester Holt bleef doorvragen over zijn aanvankeli­jke steun voor de oorlog in Irak, zei Trump dat hij de oorlog ‘heel lichtjes’ gesteund had tijdens een interview met Howard Stern. Of zoals hij het uitdrukte: ‘Wie weet?’

In ieder geval, stelde de kandidaat van de Republikei­nen, is hij veel beter in dat hele presidenti­ële gedoe dan Hillary Clinton. Tenminste zo klonk het toch. Het volgende letterlijk­e citaat uit het debat vat het moment in al zijn onpeilbare finesse.

‘Ik heb een beter inzicht dan zij’, zei Trump. ‘Daar bestaat geen twijfel over. Ik heb ook een veel betere mentalitei­t dan zij, weet je wel? Ik heb een veel beter… Ik kan u vertellen dat ze honderden miljoenen dollar aan reclame heeft uitgegeven. Weet je, ze verzamelen de reclamejon­gens van Madison Avenue in een kamer, ze zetten namen… O, mentalitei­t. Laten we daar even op doorgaan. Ik denk dat mijn sterkste, misschien wel mijn allersterk­ste eigenschap mijn mentalitei­t is. Ik heb een winnaarsme­ntaliteit. Ik weet hoe ik moet winnen. Zij heeft geen…’

Dat is het soort stream of consciousn­ess dat psychoanal­isten, campagnest­rategen of taaldocent­en ernstige zorgen baart. ‘Wow, oké’, sprak Clinton toen Trumps geratel tot een abrupt einde kwam. Ze deed alsof ze haar schouders even losschudde, maar eerlijk gezegd heeft de rest van de wereld nog steeds behoefte aan een stevige massage.

Clinton leek dan weer te solliciter­en naar iets als de post van opperbevel­hebber. Toen Trump weer eens opperde dat hij bondgenote­n alleen zou verdedigen als ze hem daarvoor betaalden, richtte Clinton zich tot de camera om de angstige planeet toe te spreken. ‘Ik weet dat deze campagne bij veel leiders overal ter wereld vragen en bezorgdhei­d heeft opgeroepen’, zei ze. ‘Ik heb met een aantal van hen gepraat, maar ik wil namens mezelf, en ik denk namens een meerderhei­d van het Amerikaans­e volk, zeg-

gen dat wij onze beloftes nakomen.’

Trump heeft trouwens ook met wereldleid­ers gesproken. ‘Ik heb Bibi Netanyahu ontmoet’, legde hij uit. ‘Het is geen vrolijke Frans.’

Razende kiezers

Het zou verkeerd zijn om te zeggen dat Trump tijdens deze eerste ontmoeting geen goede momenten heeft gehad. Hij vertolkte het publieke ongenoegen over het verlies van banen in de industrie, en over politici in het algemeen. Hij gaf toe dat terreurver­dachten met een vliegverbo­d geen wapens zouden mogen kopen.

Maar toen sneed het debat de irritante kwestie aan van zijn obsessie met de geboortepl­ek van president Obama. En dat terwijl het Witte Huis zijn volledige geboorteak­te al jaren geleden heeft vrijgegeve­n. En daar verloor Trump het contact met de realiteit en ook met zijn doelpublie­k.

Clinton interprete­erde wat zij ‘de hele racistisch­e geboortele­ugen’ noemde, als deel van een patroon dat teruggaat tot zijn vroege loopbaan in onroerend goed, toen hij vervolgd werd wegens rassendisc­riminatie. Trump reageerde door Clinton de schuld te geven van het debat over Obama’s geboortepl­aats. Daarna hamerde hij erop dat hij maar een van de vele projectont­wikkelaars was die vervolgd werden wegens discrimina­tie. Bovendien schepte hij op dat hij projecten ontwikkeld had in Palm Beach in Florida die konden bewijzen dat hij op rassengebi­ed bonafide was.

In elk normaal verkiezing­sjaar zou je volgens alle redelijke maatstaven zeggen dat Clinton Trump heeft afgemaakt. Ze kende haar feiten en haar citaten. Hij kon alleen cijfers aanhalen over zijn eigen financiële situatie. Zij bepaalde het tempo van het debat. Hij had nauwelijks zijn eigen humeur in de hand. Zij praatte over hoe ze wilde besturen. Hij had het over haar minder grote weerstand en uithouding­svermogen.

De belangrijk­ere vraag is of de kiezers zich in november enigszins redelijk zullen gedragen. Dit zou wel eens een jaar kunnen worden waarin de redelijke Amerikanen thuisblijv­en, gedesillus­ioneerd door het schouwspel van twee oudere politici die over e-mails en belastinga­angiftes kibbelen. Als Trump gelijk heeft, zijn de kiezers razend en zullen ze dit niet langer pikken. In dat geval hebben ze een kandidaat gevonden die bewezen heeft dat hij al net zo razend gek is.

Donald Trump lijkt te azen op een conservati­eve tv-show of een blog over zijn leven

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium