De Standaard

Balta wil scoren bij Ikea via McThree

-

Tapijtgroe­p Balta zit in de laatste rechte lijn voor de overname van tapijtgroe­p McThree uit Waregem. Volgens betrokkene­n hoopt Balta in oktober tot een akkoord te komen.

Over de prijs is niets geweten. De eigenaar van McThree, de 83-jarige Lucien Vanwynsber­ghe, hoopt het geld dat hij heeft geïnvestee­rd te kunnen recuperere­n. Een ambitieuze doelstelli­ng, gezien de hoge schuldposi­tie van McThree.

Voor Balta is de overname van McThree een van de laatste kansen om in eigen land de tapijtsect­or te consolider­en en zijn karpettend­ivisie verder uit te bouwen. Balta heeft zijn zinnen gezet op McThree voor diens fabriek in de VS. ‘ Ikea is vragende partij voor karpetten waarop made in the USA staat in plaats van made in Turkey’, zegt een ingewijde. ‘ Turkije heeft door het beleid van Erdogan veel sympathie verloren.’

McThree bestaat uit drie delen. Behalve de VS zijn er Turkije en Waregem. De Turkse tak heeft volgens kenners maar weinig toekomst. En ook in Waregem is er veel overlappin­g. Verwacht wordt dat er door de synergie banen zullen sneuvelen. De vakbonden durven er nog geen uitspraken over doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium