De Standaard

WAT WIL DE NVA NU EIGENLIJK?

- BÉATRICE DELVAUX

De N-VA maakt de ergste crisis van haar geschieden­is door. Bart De Wever, de politicus die al jaren de ene triomf na de andere boekt, geeft zijn mislukking toe. In Vlaanderen zetten de waarnemers het einde van zijn onfeilbaar­heid genadeloos in de verf.

Maar hoe onwaarschi­jnlijk dat allemaal ook is, in het zuiden van het land wordt er nauwelijks op gereageerd. En dat terwijl het alles heeft om de Franstalig­en, die al maanden gebukt gaan onder de druk, de dreiging en het dictaat van een partij die de toekomst van het land in handen lijkt te hebben, een zucht van opluchting te doen slaken.

Niemand lijkt er wakker van te liggen. Een klein beetje communicat­ie, enkele krantenstu­kken, maar geen voorpagina­nieuws. Hier en daar een grappig commen- taar, een column, een interview, maar geen teken van enthousias­me in de politiek of in de media.

De aankondigi­ng van ‘Objectief V’ van de nationalis­ten Vuye en Wouters veroorzaak­te indertijd meer opschuddin­g bij de Franstalig­en, die er een nieuwe communauta­ire bom in zagen. Pas later hebben we beseft dat we een list van Bart De Wever om een egotistisc­he professor aan de kant te zetten, hadden verward met een vernietige­nde aanval op de Franstalig­en. Maar vandaag, nu de N-VA verzwakt is en haar leider zijn eerste klap heeft gekregen, blijft het stil in het zuiden van het land. Ongeloof? Angst om ons te vergissen? Verbijster­ing? Banaliseri­ng? Angst voor het verwijt dat we weer op de nationalis­ten schieten en op die manier hun spel meespelen? ‘Ik heb genoeg van die N-VA, het zal de Walen worst we- zen’, zei een collega vorige week, geërgerd door het idee dat Wallonië opnieuw wordt opgeofferd in geruzie tussen flamingant­en. Er is meer aan de hand. De Franstalig­en zijn verbouwere­erd. Wat moeten ze denken? Neem de MR: is het falen van De Wever het resultaat van een slimme strategie van de Franstalig­e liberalen, die de N-VA kwetsbaar hebben gemaakt door haar met de macht te ‘besmetten’? Of is het omgekeerd de bevestigin­g van hun schande, nu Bart De Wever hen indirect medeplicht­ig heeft gemaakt aan de vervlaamsi­ng van België vanuit het federaal niveau?

De Franstalig­en twijfelen: heeft de N-VA misschien gelijk? Neem de PS: Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx hebben keihard gereageerd – no pasarán! – op de poging van Bart De Wever om de socialiste­n tot een knieval te dwingen en het confederal­isme te doen eisen. Maar wie is er zeker van dat die confederal­e agenda niet in de smaak valt bij de vele Waalse socialiste­n die zich steeds openlijker tot het regionalis­me bekeren?

Nu de N-VA verzwakt is en haar leider zijn eerste klap heeft gekregen, blijft het stil in het zuiden van het land

De Franstalig­en begrijpen er niets meer van. Wat is dat allemaal? Wat willen de nationalis­ten eigenlijk? Separatism­e? Confederal­isme? Met centrumrec­hts blijven regeren en het communauta­risme aan de wilgen hangen? En die ‘romantisch­e onafhankel­ijkheid van de negentiend­e eeuw’, wat betekent dat? Wat is de N-VA nu? En kan iemand uitleggen door welk mirakel niet langer een Vlaamse partij maar de PS de scheiding van het land gaat vragen?

Een nationalis­tische partij die geen onafhankel­ijkheid meer wil, een betonnen leider die in tranen uitbarst, een man met een stalen wil die zegt dat hij aan alles twijfelt, een partij die dolgraag wil regeren maar geen begroting rond krijgt: wie wordt er nog wijs uit?

In dit psychodram­a, dat ons het gevoel geeft in 2019 te zijn (dat is over drie jaar), kunnen we ons terecht zorgen maken over de haalbaarhe­id van een investerin­gspact van ettelijke tientallen miljarden, terwijl ze er niet in slagen om 2 of 3 of 4 miljard te vinden om het begrotings­gat (min of meer) te vullen. Of over de mogelijkhe­id om België een plan te geven dat zijn energietoe­komst verzekert, terwijl de minister van Energie zijn ‘normale’ planning niet eens haalt. Begroting, energie: het is de vraag of de Vlamingen vandaag denken dat de federale regering op die twee vlakken in hun belang handelt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium