De Standaard

HOE MAAK IK VAN EEN PROBLEEM EEN ROTDOSSIER?

-

De ellende begint met de neiging om deals achter de schermen te regelen

Onderschat nooit het vermogen van politici om een moeilijke kwestie zodanig te mismeester­en dat het een echt rotdossier wordt. Belangrijk­e projecten waar delicate evenwichte­n in het geding zijn en die tussen vele verraderli­jke klippen moeten worden geloodst, ontaarden dan in een imbroglio waar niemand nog met ere uitkomt, waar de politiek als geheel door gehavend wordt en waar de burgers alleen van onthouden dat ze kennelijk worden geregeerd door een zootje amateurs.

Waarom is het in Vlaanderen, na Oosterweel en Uplace, nu ook weer zo aan het lopen met de instap van een Chinees staatsbedr­ijf in Eandis? Het begin van alle ellende ligt zeker in de neiging om zulke deals achter de schermen te bedisselen tussen de krachten die het gewoon zijn de macht onder elkaar te verdelen. Apparatsji­ks die alleen verantwoor­ding verschuldi­gd zijn aan hun partijtop, treffen een regeling onder elkaar, houden die ver van het publieke debat en rekenen op de discipline die in onze particrati­e de regel, niet de uitzonderi­ng is. Keer op keer onderschat­ten die lieden, en hun opdrachtge­vers, de mobilisati­ekracht van het verzet tegen hun zo keurig geregelde plannetjes. Eerst lijkt het allemaal prima te lukken. Maar dan duikt er een actiegroep op en/of verschijne­n er opiniestuk­ken die twijfel zaaien. Op dat ogenblik is de reflex van de oligarchie om te doen alsof 1) er niets aan de hand is, 2) de tegenstand­ers er niets van begrepen hebben en 3) het te laat is om de trein nog te stoppen. Keer op keer werkt dat averechts. Nu begrijpt de buitenwach­t pas goed dat er stront aan de knikker is. Hier en daar verliest een politicus zijn koelbloedi­gheid of, waarschijn­lijker, ziet er een de kans om zich te profileren en de poppen gaan aan het dansen.

Zo krijg je een dossier waar geen goede kant meer aan is. In brede kring is de indruk gevestigd dat er iets heel erg fout is met de Eandis-deal. Zelfs de Staatsveil­igheid bevestigt dat. Niemand heeft zicht op de Chinese strategie, maar het hoge inkoopbedr­ag laat vermoeden dat het niet om liefdadigh­eid gaat. Er is echter een onderteken­d akkoord, de meeste betrokken gemeenten hebben het al goedgekeur­d en de relaties met China, een belangrijk­e handelspar­tner en investeerd­er, komen op de helling. Dat is waar een bepaalde bestuurscu­ltuur ons heeft gebracht. Opnieuw.

Je zou verwachten dat, geleerd door de ervaring, het politieke bedrijf stilaan zou inzien dat het beter is zulke zaken van publiek belang in alle openheid te bespreken. Liever een goede botsing van ideeën dan deze troosteloz­e knoeiboel, toch?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium