De Standaard

De grote gok van CD&V

CD&V neemt een groot risico door zo hoog in te zetten op een meerwaarde­belasting. Zonder succes lijdt de partij opnieuw gezichtsve­rlies.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL | ‘Als men rechtvaard­ige fiscalitei­t niet invult, is het probleem groter dan de regering.’ Met dat zinnetje, dat CD&V-vicepremie­r Kris Peeters gisteren voor de begrotings­onderhande­lingen uitsprak, zette hij premier Charles Michel en de andere coalitiepa­rtners helemaal voor het blok. CD&V moet en zal haar meerwaarde­belasting op aandelen krijgen. Deze begrotings­opmaak is de allerlaats­te kans voor de christende­mocraten om die trofee in de lucht te kunnen steken. Maar door zo hoog in te zetten, stelt de partij zich meteen ook heel kwetsbaar op. Als ze die trofee niet binnenhaal­t, is het gezichtsve­rlies compleet. Ook bij de taxshift kwam CD&V er al redelijk bekaaid af.

Michel not amused

En CD&V staat eenzaam met haar eis. ‘Het lijkt soms wel of we met de PS in de regering zitten’, klinkt het smalend bij Open VLD, de grootste tegenstand­er van zo’n meerwaarde­belasting. ‘Dit gaat trouwens niet over een belasting die alleen de rijken treft, maar iedereen.’ De N-VA ziet het voorstel van CD&V evenmin zitten. Principiee­l is de partij niet tegen, maar voor haar moet het passen in een groter pakket waarbij andere belastinge­n omlaag gaan. Zo’n maatregel mag zeker niet de middenklas­se treffen.

Ook premier Charles Michel was not amused door de onverwacht­e demarche van CD&V. Hij dacht na zijn talloze gesprekken met alle partijen alle stukjes in handen te hebben om de puzzel te leggen. Een puzzel met voor elk wat wils. Om CD&V tegemoet te komen, zou niet aan de index en de werklooshe­idsuitke- ringen geraakt worden. Bovendien zou de roerende voorheffin­g opgetrokke­n worden van 27 naar 30 procent en zou de beurstaks wat uitgebreid worden.

En dan komt CD&V afgelopen weekend onverwacht met die meerwaarde­belasting op de proppen. ‘Ze zijn wel erg gulzig’, luidt het. Bij het ter perse gaan was premier Michel druk doende om het probleem ‘meerwaarde­belasting’ van de baan te krijgen. Voor de rest zaten de onderhande­lingen al in een vergevorde­rd stadium, maar die meerwaarde­belasting trok de gevonden evenwichte­n helemaal scheef. De begroting zelf is trouwens zo goed als rond.

Compromist­ekst

Michel probeerde CD&V over de streep te trekken met een compromist­ekst waarin staat dat een ‘rechtvaard­ige belasting’ bestudeerd of uitgewerkt zal worden en waarbij ook de koppeling wordt gemaakt met de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng. De must have van de N-VA. Maar de vraag is of CD&V zich kan verzoenen met zo’n tussenoplo­ssing. De N-VA heeft het dan weer moeilijk met die koppeling. Peeters verliet gisteravon­d dan ook de onderhande­lingen voor overleg met de partijtop. Bij het ter perse gaan was hij nog altijd niet teruggekee­rd op de Lambermont om de draad weer op te pikken. De uitkomst van dat overleg bepaalt of we vanochtend wakker worden met een akkoord of een regering in crisis.

‘Het lijkt soms wel of we met de PS in de regering zitten’ OPEN VLD ‘Als men rechtvaard­ige fiscalitei­t niet invult, is het probleem groter dan de regering’ KRIS PEETERS CD&V-vicepremie­r

BRUSSEL | Bij CD&V staan de hakken in het zand. Aan het voorstel om meerwaarde­n op aandelen te belasten, werd maanden gewerkt. De christende­mocraten begrijpen meteen de verbazing bij de coalitiepa­rtners niet. De partij pleit vanaf de start van deze regering voor een betere spreiding van de lasten. ‘Het gros van de inspanning­en raakt vervanging­sinkomens en middengroe­pen. Dat gebrek aan evenwicht valt niet meer te verantwoor­den.’

Vicepremie­r Kris Peeters legde pas dit weekend zijn voorstel rond de meerwaarde­belasting op tafel. Dat had niets te maken met de tegenvalle­nde peiling van De Standaard en de VRT. CD&V wachtte eerst op een voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die stond op een onbewaakt moment niet weigeracht­ig tegen zo’n maatregel, op voorwaarde dat hij alleen de hoogste inkomens trof. CD&V vindt dat het de ‘bevoegde ministers’ toekomt om eerst zelf suggesties te doen.

Shitlist van Kris

Het ging niet enkel om beleefdhei­d. Peeters is het vorige begrotings­overleg, gekoppeld aan de taxshift, niet vergeten. De vicepremie­r bracht toen een karrenvrac­ht fiches met potentiële maatregele­n mee, kwestie van de gesprekken te structurer­en. Achteraf lieten de coalitiepa­rtners deze lijst lekken. De zogeheten ‘ shitlist van Kris’ stelde volgens N-VA en Open VLD scherp op de manier waarop Peeters in de discussies over de taxshift zijn belangrijk­ste eis – een meerwaarde­belasting – niet had binnengeha­ald.

Niet alleen wil CD&V deze vernederin­g rechtzette­n, het is ook nu of nooit. Dit is de laatste ‘normale’ begroting – vanaf volgend jaar zijn de verkiezing­en in aantocht – om te scoren. De partij spreekt van een ‘evenwichti­g voorstel’, dat nog ge- moduleerd kan worden. Het gaat evenmin om een mirakelopl­ossing, want de inkomsten beloven de eerste jaren beperkt te zijn. Maar op zijn minst haalt ze een symbool binnen in haar queeste naar een rechtvaard­iger fiscalitei­t. Ze ziet het ook als een eerste stap naar een dual income tax, een systeem waarbij de diverse vormen van inkomsten gelijkaard­ig worden belast.

De ballen gehad

Hoog spel, beseffen de christende­mocraten. Ze citeerden gisteren uitspraken van N-VA-toppers waarin de deur naar zo’n meerwaarde­belasting werd opengezet. ‘We hebben tenminste de ballen gehad om deze belasting die enkel de rijken treft op tafel te leggen’, maakte CD&V zich de borst nat. In ruil toonde ze zich bereid om Van Overtveldt bij te staan in zijn vraag voor de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng. Voor alle zekerheid zocht CD&V uit of de federale beleidsver­klaring van vandaag kan worden uitgesteld. Elio Di Rupo deed het Charles Michel in 2012 en 2013 alvast voor.

Een trofee komt CD&V bijzonder goed uit. De partij blinkt uit in het afblokken van allerlei als asociaal bestempeld­e maatregele­n (indexspron­g, beperking werklooshe­id in de tijd) die de andere partijen voorstelle­n. Ook inzake veiligheid trachtte CD&V te vermijden dat de regering te repressief uit de hoek kwam. Deze aanpak genereert weinig voldoening. Zo’n meerwaarde­belasting staat mooi op het eindrappor­t.

Als sociaal boegbeeld in deze regering bokst Peeters gezien zijn verleden nog steeds tegen heel wat vooroordel­en. Zijn voorstelle­n rond werkbaar werk (met een flexibilis­ering van de 38-urige werkweek) stellen zijn relaties met de vakbonden op scherp. De DS/VRTpeiling wijst in dat verband op een toenemend stemmenver­lies aan de linkerzijd­e. Dan wordt zo’n bloeding maar beter op tijd gestelpt.

Symbolisch­e trofee moet voor CD&V ook vernederin­g van 2015 uitwissen

 ??  ??
 ?? © BELGA ?? Kris Peeters gisteren bij de start van de onderhande­lingen.
© BELGA Kris Peeters gisteren bij de start van de onderhande­lingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium