De Standaard

Uit de witte kassa rolt een duurdere rekening

- (dds)

| Geen restaurant ontsnapt meer aan de witte kassa, en sinds 1 juli krijgen eetgelegen­heden ook controleur­s van de fiscus over de vloer. Restaurant­houders schreeuwde­n moord en brand bij de invoering van de kassa, want ze zouden het moeilijk krijgen om te overleven. De witte kassa maakt het moeilijker om personeel in het zwart te betalen, waardoor hun kosten fors zouden stijgen. Maar welke impact heeft de witte kassa negen maanden na de invoering?

Koken kost sinds de invoering van de witte kassa meer geld, en dus krijgt de eindklant dat op zijn bord. Liefst 86 procent van de restaurant­houders had in april al zijn prijzen verhoogd, of was van plan om dat te doen. Dat bleek uit een bevraging van Horeca Vlaanderen. Gemiddeld zouden de prijzen met 10 procent stijgen.

Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat een restaurant­bezoek duurder geworden is, al wordt de soep niet zo heet gegeten als ze opgediend wordt. Gemiddeld is een maaltijd 3,5 procent duurder dan een jaar eerder. Ter vergelijki­ng: in bedrijfska­ntines stegen de prijzen met minder dan 1 procent. ‘Het zijn geen stijgingen van 30 of 40 procent’, zegt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen. ‘Maar de klanten hebben het zeker al gemerkt.’

In de eerste negen maanden van 2016 ging 8,1 procent horecazake­n meer op de fles dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van handelsinf­ormatiebur­eau Graydon. In WestVlaand­eren is de stijging spectacula­ir: er ging 171 horecazake­n op de fles – 58 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook in Antwerpen gaan er meer horecazake­n op de fles, maar in Limburg en Vlaams-Brabant zijn het er minder.

Dat de kustprovin­cie zo zwaar ge- troffen wordt, doet vermoeden dat daar meer in het zwart gewerkt werd, al zijn daar geen bewijzen voor.

‘Op termijn kan de witte kassa een zegen zijn voor de horeca’, zegt Eric Van den Broele van Graydon. ‘Doordat ze een beter zicht hebben, kunnen ze hun financiële zaken beter beheren.’

De restaurant­s die wel overleven, hebben hun openingsur­en na de invoering van de witte kassa teruggesch­roefd. Volgens Horeca Vlaanderen heeft een restaurant op de drie minstens één extra sluitingsd­ag ingevoerd. Nog een op de vijf was dat van plan.

‘En veel restaurant­s hebben de service coupé opnieuw ingevoerd. Waar je vroeger van 12 tot 23 uur eten kon bestellen, is dat nu bijvoorbee­ld van 12 tot 14 uur, en vervolgens opnieuw van 19 tot 23 uur’, zegt Budts. De witte kassa zou 20.000 banen kosten – zowel witte als zwarte, voorspelde­n de Leuvens professore­n Joep Konings en Maarten Goos in 2013. Vorig jaar stelden ze dat cijfer bij tot 11.000 à 13.000.

Maar het massale jobverlies lijkt zich niet voor te doen. Of beter: het blijkt alvast niet uit de officiële cijfers. Volgens tellingen van de Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid (RSZ) werkten er eind maart 126.004 mensen in de horeca, 2.670 meer dan een jaar eerder.

Volgens staatssecr­etaris voor Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) tonen die cijfers aan dat de flankerend­e maatregele­n, zoals flexi-jobs en lastenverm­indering, gewerkt hebben.

Maar de RSZ-cijfers dienen met enige omzichtigh­eid geïnterpre­teerd te worden. Om evidente redenen bevatten ze niet de mensen die daarvoor louter in het zwart werkten. En een bedrijf dat zijn vaste medewerker verving door zeven flexi-jobbers, heeft volgens de cijfers zes jobs gecreëerd. De RSZ telt koppen, geen voltijdse banen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium