De Standaard

State of the union vandaag, of morgen, of...

- (lob)

Als de topministe­rs van de regering-Michel er tegen vanmiddag niet in geslaagd zijn de onderhande­lingen over de begroting af te ronden, gebeurt er in de Kamer... niets.

| Normaal leest premier Charles Michel (MR) daar vanmiddag om 14.15 uur zijn beleidsver­klaring voor en presenteer­t hij de begroting aan het parlement. Dat gebeurt tel- kens op de tweede dinsdag van oktober, traditione­el was de datum van de parlementa­ire rentree. Maar een verplichti­ng is het niet. Als Michel en co. er niet meteen uit raken, kan hij ook morgen, overmorgen of desnoods volgende week zijn state of the union houden. Een ferme blamage wordt dat zeker, maar een ramp is het niet.

Michels voorganger Elio Di Rupo (PS) stelde zijn beleidsver­klaring zelfs twee keer uit. In 2012 was dat vanwege de gemeentera­adsverkiez­ingen. Maar in 2013 werd de datum ge- woon niet gehaald en vroeg de zespartije­nregering een week uitstel aan het parlement. Net zoals nu, was de begroting zo goed als rond, maar draaide een gekoppeld dossier – competitiv­iteit – in de soep.

De state of the union werd in de jaren 90 ingevoerd door toenmalig premier Jean-Luc Dehaene (CD&V), om het parlement op te waarderen. Onder Guy Verhofstad­t (Open VLD) groeide ze uit tot een politieke hoogdag. Uitkijken of het dat vandaag ook wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium