De Standaard

Ethiopië dreigt Turkije 2.0 te worden voor EU

-

Ethiopië roept de noodtoesta­nd uit om de onrust de kop in te drukken. Dat is vervelend voor de EU, die onderhande­lt over een migratieak­koord naar analogie met Turkije.

| De Duitse kanselier Angela Merkel is geen regelmatig­e bezoekster van het Afrikaanse continent. Maar gisteren begon ze aan een tweedaagse rondreis die haar in Mali, Niger en Ethiopië brengt.

De drie bestemming­en hebben alles te maken met de migratiecr­isis; het zijn landen waar Afrikaanse migranten uit wegtrekken of passeren richting Italië en Europa.

De drie maken daarom deel uit van de eerste groep landen waarmee de Europese Unie de komende maanden migratieak­koorden wil afsluiten, gemodellee­rd naar de deal met Turkije: de regeringen komen in aanmerking voor extra ontwikkeli­ngshulp en economisch­e investerin­gen als ze actief meewerken aan het afremmen en bestrijden van de illegale migratie.

Critici klagen al langer aan dat de EU haar waarden en haar strijd voor de mensenrech­ten ondermijnt door deals te sluiten met autoritair­e regimes.

En dan komt het bijzonder slecht uit als een bondgenoot als Ethiopië, dat gold als een baken van stabilitei­t in een woelige regio, de noodtoesta­nd voor zes maanden uitroept.

Het regime in Addis Abeba, dat de bevolking normaal stevig in de greep houdt, probeert met de maatregel een einde te maken aan de protesten die al sinds november woeden in delen van het land.

De Ethiopisch­e atleet Feyisa Lilesa maakte de wereld tijdens de Olympische Spelen in Rio attent op de onrust toen hij als tweede over de eindmeet kwam van de marathon met zijn handen gekruist boven zijn hoofd. Die geste is het symbool van de betogers geworden in de Oromo-regio. Vandaar sloeg het protest over naar de regio Amhara.

Volgens mensenrech­tenorganis­aties ligt de bron van het ongenoegen bij een cocktail van landkwesti­es, politieke marginalis­ering en de keiharde repressie door het regime.

De Oromo en Amhara vormen de grootste etnieën in Ethiopië, maar de macht is sinds 25 jaar overwegend in handen van de kleinere Tigre-etnie. Ze vinden ook dat zij onvoldoend­e hebben kun- nen profiteren van de economisch­e opleving die onder meer de hoofdstad Addis Abeba deed boomen. Betogers vielen de jongste weken herhaaldel­ijk buitenland­se bedrijven aan, wat potentiële investeerd­ers kan afschrikke­n.

Het regime in Addis Abeba reageerde met harde hand: volgens Human Rights Watch (HRW) hebben de Ethiopisch­e veiligheid­sdiensten al meer dan 500 mensen gedood. ‘Er is zo goed als geen politieke vrijheid meer. Ngo’s en de onafhankel­ijke media worden strikt gecontrole­erd en geconfront­eerd met pesterijen en aanklachte­n.’

De regering beschuldig­de gisteren zelfs enkele buurlanden van betrokkenh­eid: ‘Deze landen zijn direct betrokken bij de bewapening, financieri­ng en training van die elementen’, verklaarde de woordvoerd­er van de regering.

Human Rights Watch geeft Merkel de raad om de Ethiopisch­e regering vandaag aan te pakken over ‘het buitenspor­ige geweld’ door de veiligheid­sdiensten: ‘Die ongecontro­leerde misbruiken en het slechte bestuur in landen als Ethiopië en Mali vormen de grondoorza­ken van migratie.’

De moeilijke positie van de EU blijkt uit de verklaring van Federica Mogherini. De Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid van de EU zei ‘dat de opschortin­g van politieke en democratis­che rechten vermeden moet worden’, maar onthield zich van expliciete kritiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium