De Standaard

‘Voorkeursb­ehandeling’ voor Deutsche Bank

- (belga)

Deutsche Bank kreeg toestemmin­g van de ECB om de opbrengst uit de Hua-Xiatransac­tie op te voeren in de Europese stresstest.

| Volgens de Britse zakenkrant Financial Times mocht Deutsche Bank afgelopen zomer, met goedkeurin­g van de Europese Centrale Bank (ECB), een nog niet verkocht onderdeel toch als verkocht opvoeren in de Europese stresstest voor banken.

Het gaat om het belang van Deutsche Bank in het Chinese Hua Xia. De grootste bank van Duitsland hoopt 4 miljard dollar op te halen met die Chinese participat­ie, maar de verkoop ervan is nog niet rond. Dat zou pas tegen het einde van het jaar het geval zijn. Toch kreeg de bank toestemmin­g om het resultaat van de verkoop al in de stresstest op te voe- ren, waardoor haar score werd opgekrikt.

Dat de opbrengst uit de Hua Xia-transactie toch bij het kapitaal van Deutsche Bank werd gevoegd, blijkt volgens de Financial Times uit een voetnoot bij de stresstest­resultaten van de bank. Bij geen enkele van de vijftig andere Europese banken werd een vergelijkb­are voetnoot geplaatst.

Het is de vraag waarom deze voorkeursb­ehandeling werd toegestaan. Ook zonder het extraatje van 4 miljard uit China zou Deut- sche Bank aan de minimumvoo­rwaarden van de Europese bankenwaak­hond hebben voldaan.

Het uitlekken van de voorkeursb­ehandeling kan het al bijzonder wankele vertrouwen van de financiële markten in Deutsche Bank een nieuwe knauw geven.

Dat vertrouwen is al bijna helemaal weg nadat bekend raakte dat Deutsche Bank een boete van 14 miljard dollar boven het hoofd hangt in de Verenigde Staten. De overheid in Washington beschuldig­t er de Duitse grootbank van om op grote schaal ‘toxische’ beleggings­producten te hebben verkocht, waarin probleemkr­edieten waren verwerkt.

Hierdoor is de koers van het aandeel van Deutsche Bank op de beurs al met meer dan een vijfde gedaald.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium