De Standaard

Zuckerberg wil Facebook op de werkvloer

- (kl)

| Niet alle werkgevers zijn ermee opgezet dat hun personeel sociale media afschuimt tijdens de werkuren. Maar als het van Mark Zuckerberg afhangt, komt daar veranderin­g in met zijn nieuw project ‘Workplace by Facebook’.

Workplace is een profession­ele versie van Facebook, speciaal bedoeld om op kantoor te gebruiken. Het moet e-mail overbodig maken: werknemers kunnen samenwerke­n aan projecten, updates posten, groepchats voeren en videostrea­ms opzetten.

Het platform is bijna 2 jaar getest en werd gisteren officieel gelanceerd.

Gratis is het niet: Workplace kost 3 dollar per gebruiker voor de eerste 1.000, 2 dollar voor gebruiker 1.001 tot 10.000, en 1 dollar vanaf de 10.001’ste gebruiker.

Op die manier moet Workplace een bijkomende bron van inkomsten zijn naast het gekende advertenti­emodel op het ‘traditione­le’ Facebook. In Workplace zelf zijn geen advertenti­es te zien.

Het kleurenpal­et van het platform, grijs, is ook minder speels dan het blauw van het traditione­le Facebook.

Met Workplace komt het bedrijf van Zuckerberg terecht in een groeiende, maar concurrent­iële omgeving. Het zal rechtstree­ks concurrere­n met Slack, een ander populair profession­eel samenwerki­ngsplatfor­m. En ook gigant Microsoft mikt op die markt. Het heeft al Yammer in zijn portefeuil­le, een social netwerking-tool voor bedrijven, en is volop bezig met de integratie van LinkedIn.

Ook al is Facebook een nieuwkomer in de markt, toch denken experts dat het bedrijf een goede kans maakt omdat het gros van de werknemers Facebook al gebruikt in het privéleven. Die herkenbaar­heid zou het gebruik van Workplace een stevige duw in de rug kunnen geven.

Volgens het bedrijf wordt Workplace al door meer dan 1.000 ondernemin­gen gebruikt. Onder hen enkele grote namen zoals Renault, Oxfam, Danone en Booking.com.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium