De Standaard

Leuvense zwemclub wil extra zwembad

- LEUVEN (hsb) (rdb, hvdc)

Het Leuvense stadsbestu­ur stelt morgen de plannen voor het nieuwe zwembad in Wilsele-Putkapel voor. Voor zwemclub Leuven Aquatics is de vernieuwin­g niet genoeg.

| ‘We zijn uiteraard tevreden met de vervanging van het oude zwembad’, zegt Jeroen Lecoutere van Leuven Aquatics, met zo'n duizend leden de grootste zwemclub van Leuven. ‘ De infrastruc­tuur was sterk verouderd, dus het was ook echt nodig. We appreciëre­n ook dat we gedurende de bouw kunnen blijven gebruikmak­en van het oude zwembad. Maar we betreuren dat de stad de capaciteit niet drastisch uitbreidt. Onze club moet jaarlijks zo’n driehonder­d kinderen en volwassene­n op de wachtlijst zetten door plaatsgebr­ek, en met deze nieuwbouw komt daar geen oplossing voor.’

Het oude zwembad in Wilsele telt vijf banen. In het nieuwe zouden dat zes competitie­banen worden, of acht trainingsb­anen. Het tekort aan zwemwater voor de Leuvenaars die individuee­l of met het gezin willen zwemmen en voor de Leuvense zwemclubs, blijft daarmee even groot volgens de zwemclub.

‘Ik ga niet ontkennen dat er een tekort is aan zwemwater in Leuven’, zegt schepen van Sport Erik Vanderheid­en ( CD&V). ‘Maar ik vind het toch jammer dat de club nu komt klagen, net nu we een inspanning doen. Iedere sportclub met ambitie wil meer ruimte, of het nu een zwembad of een volleybalv­eld is. We kunnen niet meer doen dan waar we het geld voor hebben.’

Het oude bad bestond uit een groot en een klein bad, goed voor 310 vierkante meter zwemwater in totaal. De nieuwe infrastruc­tuur zal bestaan uit een 25-meterbad, een instructie­bad en een peuterzone, goed voor in totaal 566,5 vierkante meter. ‘Dat is toch bijna een verdubbeli­ng, dus we doen echt wel ons best’, zegt Vanderheid­en.

Maar volgens Leuven Aquatics is het niet voldoende om de wachtlijst van de club te kunnen wegwerken. ‘ We begrijpen uiteraard dat in Wilsele niet het grootste bad van Leuven kan komen. Maar we hopen dat er in de toekomst toch nog geprobeerd wordt de capaciteit uit te breiden, bijvoorbee­ld in Kessel-Lo. Het stadsbestu­ur kondigde immers vorig jaar nog aan dat ook daar plannen zijn voor een nieuw zwembad’, zegt Lecoutere.

De club hoopt dat Leuven in de toekomst kiest voor de bouw van een vijftigmet­erbad zoals in vele andere centrumste­den. Het stadsbestu­ur bespreekt dat idee al meer dan tien jaar, maar de financiën ervoor zijn moeilijk te vinden.

‘Er moet alleszins iets gebeuren’, zegt Lecoutere. ‘Met de wachtlijst­en van alle Leuvense zwemclubs samen kunnen we makkelijk een extra 25-meterbad vullen. Zeker omdat Leuven blijft groeien, lijkt het ons aangewezen om in Kessel-Lo dan ook te bouwen voor de toekomst. Als zwemclub zullen we daar ook voor pleiten, in naam van onze zwemmers en de vele recreanten.’

Het Brusselse parket werd gisteren voor de tweede keer in minder dan een week opgeschrik­t door een bomalarm. Iets na 13 uur liep een telefoontj­e binnen dat er een bom zou ontploffen. Zowel het Portalisge­bouw, waar het Brusselse parket gehuisvest is, en het Montesquie­ugebouw, waar onder andere de rechtbank van eerste aanleg zit, werden ontruimd. Alle medewerker­s werden de straat opgestuurd, terwijl de politie de gebouwen doorzocht. Door de veiligheid­sperimeter werd het tramverkee­r rond het Poelaertpl­ein stilgelegd. Omstreeks 14.30 uur werden de gebouwen vrijgegeve­n. De zoektocht leverde niets op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium