De Standaard

Opdoffer voor onmachtig Oranje

- (ela)

Nederland verloor in de Amsterdam ArenA met 0-1 van Frankrijk

| Hoogspanni­ng in Amsterdam voor de komst van Frankrijk, verliezend finalist op het voorbije EK. De inzet? De eerste plaats in groep A. Beide ploegen stonden voor de aftrap zij aan zij aan kop van het klassement met hetzelfde aantal punten en hetzelfde doelsaldo. Met Zweden dat op vinkenslag zat.

De eerste grote test voor de nieuwe Oranje-lichting draaide uit op een kleine sof. Speels zijn die Nederlande­rs nog altijd, maar het elftal is zijn x-factor kwijt. Voor het eerst in veertien jaar stond geen enkel lid van De Grote Vier - Van Persie, Robben, Sneijder, Van der Vaart - op het veld. Dat was al geleden van de uitwedstri­jd in Oostenrijk op 16 oktober 2002. In Nederland werd meteen het einde van een tijdperk aangekondi­gd. De ‘grote’ namen heten nu Janssen, stand-in van Harry Kane bij Tottenham, AS Roma-middenveld­er Strootman, Wijnaldum en Daley Blind. Of het moet zijn dat Depay, bankzitter bij Manchester United van José Mourinho, opnieuw zijn vedettenst­atus waarmaakt.

Moet het dan verbazen dat het piepjonge Nederland voor rust werd versmacht door het nieuw gouden aanvalsduo GameiroGri­ezmann en doodgeknep­en werd door Pogba, de man van 120 miljoen? De meegereisd­e Franse supporters zongen niet toevallig ‘On est chez nous.’ In tweede helft kreeg Nederland respijt van Les Bleus. Zelf kwam Oranje niet verder dan een vluchtscho­t van Depay enkele minuten voor affluiten.

Door de nederlaag tegen Frankrijk, de eerste in 35 WKkwalific­atieduels, zakt Nederland naar plaats drie in de groep en staat rechtstree­kse plaatsing voor het WK 2018 in Rusland al flink op de helling. Zweden komt na 3-0 winst tegen Bulgarije op gelijke hoogte met Frankrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium