De Standaard

Oudjes onder druk

Voor het eerst sinds 23 juni 2003 hoort noch Roger Federer, noch Rafael Nadal tot de top vier van het wereldtenn­is.

-

Nadal kan deze week wat goed maken op de Masters, maar Federer riskeert binnenkort niet eens meer top 10 te zijn

PAUL DE KEYSER

BRUSSEL | Op Nishikori, Federer en Thiem na neemt de volledige top 10 van de wereld deze week deel aan de Masters van het Chinese Shanghai. Ook David Goffin, die vanochtend moet opkijken naar de Argentijn Juan Martin Del Potro, een stevige klant voor de eerste ronde. Rafael Nadal (30) krijgt als vierde reekshoofd even respijt en hoeft pas aan te treden in de tweede ronde, tegen de Serviër Troicki. Behoorlijk tricky, maar de Spanjaard moet er wel doorheen om zijn grote doel te bereiken: zijn seizoen alsnog met een goed gevoel afsluiten.

Geen enkele zege

Dat laatste zit er voor Roger Federer (35) niet meer in. De Zwitserse legende zette er eind juli al een punt achter met een aanslepend­e knieblessu­re. Een campagne zonder één enkele tornooiwin­st, doorkruist door tegenspoed. Knieoperat­ie, rugblessur­e, maagvirus en uiteindeli­jk opnieuw die knie. Nu al weggezakt naar de zevende rang en binnenkort allicht niet eens meer top 10, voor het eerst sinds oktober 2002.

Voor Nadal - weggezakt naar de vijfde plaats op de wereldrang­lijst - zit er nog een weg naar boven in, ook al heeft hij in Shanghai 360 punten te verdedigen na zijn halve finale van vorig jaar. In Peking werd hij vorige week in de kwartfinal­es nog uitgeschak­eld door Grigor Dimitrov. ‘Ik kan niet tevreden zijn over mijn campagne’, geeft hij toe. ‘Tot Roland Garros wel. Toen haalde ik niveau, deed ik mee met de besten en won ik in Monte Carlo en Barcelona. De polsblessu­re die me tot opgave dwong in Parijs kwam echter op het slechtst mogelijke moment. Mijn ritme werd gebroken, zodat ik na mijn terugkeer moest terugvecht­en zonder basis van training en wedstrijde­n. Dat is wat ik momenteel nog altijd doe. In de hoop dat ik straks met vertrouwen kan eindigen, klaar om volgend seizoen opnieuw mijn oude niveau te halen.’

Vertrouwen: daar draait het ook om bij David Goffin (25), die zondag de finale van de Japan Open in drie sets verloor van Nick Kyrgios. En dat na aan aarzelend begin van het tornooi. ‘Ik heb mijn ritme teruggevon­den. Wanneer je weer met een comfortabe­l gevoel staat te tennissen, volgt de rest vanzelf.’ Vooral zijn winst in de halve finale tegen Marin Cilic deed deugd. Het was immers van begin mei in Rome – die fameuze 6-0, 6-0 tegen Tomas Berdych – geleden dat hij nog eens kon winnen tegen een hoger gequoteerd­e speler. De ‘oudjes’ zijn verwittigd.

 ?? © Andrew Brownbill/ap ?? Rafael Nadal (l.) kan op de Masters nog punten sprokkelen, maar de geblesseer­de Roger Federer dreigt nog dieper weg te zakken.
© Andrew Brownbill/ap Rafael Nadal (l.) kan op de Masters nog punten sprokkelen, maar de geblesseer­de Roger Federer dreigt nog dieper weg te zakken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium