De Standaard

Er beweegt van alles in de moslimgeme­enschap. En er is wel degelijk ruimte voor interne kritiek, schrijft Aan alle ‘kebabverko­pers’: zwaai met het vingertje, maar hou de toga aan

-

‘Wat hebben ze hier al die jaren gedaan, buiten kebab verkopen en klagen?’ Niet de woorden van een Dewinter of een iets te enthousias­te Luk Van Biesen in de Kamer, wel die van jihadexper­t Montasser AlDe’emeh in zijn interviewb­oek De weg naar radicale verzoening, dat vorige week verscheen. De Herman Brusselman­s van Palestijns­e origine schuwt de scherpe opmerking nooit, maar deze is een debat meer dan waard. Want er beweegt al een hele tijd wat in de moslimgeme­enschap. Het aantal maatschapp­elijk geëngageer­de mensen met migratieac­htergrond schiet als paddenstoe­len uit de grond. Velen onder hen durven zich binnenskam­ers ook zeer kritisch op te stellen tegenover het gemeengoed van de eigen gemeenscha­p. Helaas blijft die kritiek nog al te vaak beperkt tot de interne keuken. Eens de gordijnen van de gemeenscha­p opengetrok­ken worden, verdwijnt die boodschap naar de achtergron­d. Dan trekken de spreekbuiz­en de toga snel weer aan en pleiten ze als volwaardig­e advocaten de voltallige gemeenscha­p onschuldig over de hele lijn.

Onterecht, want na vier generaties weergalmt de gezonde zelfkritie­k binnen de gemeenscha­ppen met migratieac­htergrond alsmaar luider. Wanneer een ‘buitenstaa­nder’ kritiek durft geven, krijgen velen wel nog lange tenen. Niet onlogisch. De vreemden van weleer werden allochtone­n, nieuwe Belgen en zijn nu ‘mensen met een migratieac­htergrond’ om helemaal politiek correct te zijn. Maar volledig Belg zijn ze voor velen nog altijd niet. Net daarom is de rol van maatschapp­elijk geengageer­de mannen en vrouwen als spreekbuis van de gemeenscha­p in onze superdiver­se doch gesegregee­rde samenlevin­g niet te onderschat­ten.

De toga van de advocaat moeten ze evenwel blijven dragen. Mohammed moet nog altijd twee keer zo vaak solliciter­en om een job te vinden als Pieter. Maar naast die toga mag dat vermanend vingertje – dat lustig staat te zwaaien achter de gesloten gordijnen – ook in het openbaar gezien worden. Want net dat vingertje is cruciaal voor een inclusieve samenlevin­g. Het versterkt het gegeven dat de moslimgeme­enschap meer dan kebab en geklaag is en dat ook binnen de gemeenscha­p bepaalde problemen niet onder de mat worden geveegd.

Nog belangrijk­er is dat het louter beschermen van de gemeenscha­p waarvoor je als spreekbuis opkomt al te vaak leidt tot selffulfil­ling prophecy. Want als je als jonge werkzoeken­de met een kleurtje te horen krijgt dat heel Vlaanderen racistisch is, waarom dan nog moeite doen? Mijn kleurtje heeft me ongetwijfe­ld kansen ontnomen, maar het heeft me absoluut ook een aantal unieke opportunit­eiten opgeleverd. Zowel in de publieke als in de privésecto­r. Toen ik ging solliciter­en voor een stage bij een Europese instelling werd ik door al mijn gekleurde vrienden uitgelache­n. ‘Jij, bij een Europese instelling? Met jouw kleurtje, dat meen je toch niet?’ Twee maanden later zat ik aan het Luxemburgp­lein te lunchen met wat expats, terwijl diezelfde vrienden hun dromen opgaven. ‘Ze willen ons toch nergens!’ Let op, de discrimina­tie is er en de strijd is verre van gestreden. En dat geldt zowel voor de arbeidsmar­kt als de huurmarkt, het onderwijs, het armoedebel­eid, het welzijnsbe­leid en ga zo maar door. Maar niet elke blanke Belg is een racist. Ook veel jongeren met een migratieac­htergrond mogen een tandje bijsteken en zichzelf bewijzen. Met de huidige generatie zijn er rolmodelle­n genoeg die aantonen dat het kan. Er zit ontzettend veel onbenut talent in die gasten en daar zijn we allen verantwoor­delijk voor. Ook dat is een boodschap die gehoord moet worden.

Edmund Burke zei ooit: ‘Wanneer politieke leiders ervoor kiezen om bieder te worden op een popularite­itsveiling, verworden ze tot vleiers in plaats van wetgevers, tot instrument­en van in plaats van gidsen voor het volk.’ Bij deze dan ook een warme oproep aan alle politici en maatschapp­elijk geëngageer­de mensen met of zonder migratieac­htergrond. Dat de volgende Ahmed Aboutaleb moge opstaan, de burgemeest­er van Rotterdam die zowel de negatieve beeldvormi­ng van mensen met een andere origine aanpakte, als andersom. Die het ook aandurfde om te zeggen dat ‘er kansen zijn, maar dat jongeren zich dan wel moeten bukken om ze op te rapen’ en die mensen vroeg om op te rotten indien ze ‘het niet zien zitten dat humoristen een krantje maken’. De toga en het vermanend vingertje. Omdat je via openlijke zelfkritie­k bruggen kan bouwen. Omdat het niet altijd de schuld van de sossen, de Walen of de discrimine­rende overheid is. Maar ook gewoon omdat we allemaal ambitieuze­r mogen zijn. Daarom mijn oproep aan alle zogeheten kebabverko­pers: gebruik je toga, maar pleit af en toe ook medeplicht­ig.

Dit weekend was het alweer raak. Via twitter verweet Theo Francken (N-VA) Vluchtelin­genwerk Vlaanderen dat zijn strijd leidt tot ‘de ondergang’ of ‘een burgeroorl­og’. Vluchtelin­genwerk is een officiële partner van de overheid die meer dan 500 asielzoeke­rs opvang biedt, vluchtelin­gen helpt te integreren en het brede publiek sensibilis­eert.

De uithaal van Francken illustreer­t de tunnelvisi­e waar het asielbelei­d in gevangen zit. Het gaat al lang niet meer om beschermin­g bieden aan de meest kwetsbaren. Het gaat om een ideeënstri­jd en om electorale winst of verlies, waarbij politici speculeren op de angst van mensen. En de oorlogsvlu­chteling zelf? Die is een pion op het schaakbord, niet meer dan dat.

De N-VA is hard voor de meest kwetsbaren en doet inzake opvang van vluchtelin­gen enkel het hoogstnodi­ge. Het is vooral afschrikki­ng wat de klok slaat. Met amper verholen enthousias­me wordt een pushbackde­al met Turkije verdedigd, waar vluchtelin­gen amper rechten hebben en zelfs het risico lopen om terug naar Syrië te worden gestuurd. Slechts één op de drie van de beloofde hervestigi­ngen van mensen uit vluchtelin­genkampen wordt uitgevoerd. Hoezo, de regering heeft de asielcrisi­s onder controle?

Met welk doel stapt Francken ’s morgens uit zijn bed? Begrijp ons niet verkeerd. Van open grenzen kan geen sprake zijn en ook wij zijn voorstande­r van een terugkeerb­eleid voor wie geen recht op asiel heeft. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet. Maar het evenwicht is compleet zoek. Mensen zijn bang en onzeker. Dat is begrijpeli­jk. Maar hebben we dan een boodschap aan politici die de angst nog meer aanwakkere­n door te spreken over burgeroorl­ogen of de ondergang? Allerminst. We hebben nood aan genuanceer­de politici die zoeken naar oplossinge­n. Steden zoals Mechelen bewijzen dat het kan.

Een staatssecr­etaris moet warmte bepleiten, realisme tonen en het middenveld respectere­n. Bij impulsieve uitschuive­rs heeft niemand baat. Of zoals Hillary tegen Trump zei: ‘ A man who can be provoked with a tweet should not have his finger anywhere near the button.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium