De Standaard

De Colombiane­n stemden uit angst

Het referendum over vrede in Colombia werd beïnvloed door een oppositiel­eider die tot alles bereid is om aan de macht te komen, schrijft JUAN GABRIEL VÁSQUEZ.

-

De afwijzing van het vredesakko­ord door de Colombiane­n heeft iedereen verrast. In de eerste plaats de nee-stemmers, want die hadden al verkondigd dat het land een dictatuur is en het referendum gemanipule­erd. De politieke cartoonist Héctor Osuna, vroeger nog een man met een scherpe blik, verweet de regering in een betreurens­waardige column dat ze ons geld besteedde aan verkiezing­en die niet echt vrij waren.

Een woordvoerd­er van de rechtse politieke partij Democratis­ch Centrum, de belangrijk­ste tegenstand­er van zowel de akkoorden als het vredesproc­es zelf, verklaarde dat de guerriller­o’s van de Farc ‘naar de politiek waren overgestap­t’ en dat ‘gerespecte­erd moest worden’. Maar de man werd snel gecorrigee­rd door de leiding van Democratis­ch Centrum, een partij met ultrakatho­lieke en onverdraag­zame standpunte­n, die zich al vier jaar verzet tegen elke mogelijke politieke participat­ie van de guerriller­o’s. De simpele waarheid is dat de partij geen plan B had voor het geval de guerriller­o’s zouden winnen. De nog simpelere waarheid is dat ze zelfs geen plan A had. Dat is niet de enige overeenkom­st tussen ons referendum en het debacle van de Brexit.

Alvaro Uribe

Sinds vorige zondag, toen de Colombiane­n met een marge van slechts 60.000 stemmen besloten om geen einde te maken aan een oorlog die al honderddui­zenden levens kostte en miljoenen mensen op de vlucht dreef, lezen en horen we keer op keer hetzelfde cliché: uiteindeli­jk wil iedereen vrede. De tegenstemm­ers hameren daarop, ongetwijfe­ld om niet het verwijt te krijgen oorlogssto­kers te zijn.

Maar niemand wijst op wat de voorstande­rs van het vredesakko­ord echt dwarszit: niet onze nederlaag, wel het feit dat zoveel mensen zich door leugens en bijgeloof lieten beïnvloede­n. Het spreekt vanzelf dat de afwijzing van het akkoord voor veel mensen een afwijzing van de Farc was. De guerriller­o’s hebben een crimineel verleden met een hele inventaris van pijn en lijden, en ze hebben lang gewacht voor ze met ook maar een beetje nederighei­d schuld erkenden. Maar in de volgende dagen zal er een nationaal debat moeten komen over de rol van de leugens in het resultaat.

Vier jaar lang heeft de oppositie, terwijl in Havana werd onderhande­ld, leugens herhaald die buitenspor­iger werden naarmate de steun voor een akkoord leek toe te nemen. Alvaro Uribe, de voormalige president, de leider van het Democratis­ch Centrum en een schaamtelo­ze populist, hield vol dat het akkoord Colombia zou veranderen in het volgende Venezuela. Privé-eigendom zou worden afgeschaft en de regering zou

Volgens de rechtse oppositie waren de vredesonde­rhandeling­en een geheime strategie om privé-eigendom en het katholieke gezinsmode­l af te schaffen

van plan zijn om hem op te sluiten.

Een van Uribe’s machtigste bondgenote­n is Alejandro Ordóñez, een man die in zijn jonge jaren honderden exemplaren van Honderd jaar eenzaamhei­d verbrandde. Ordóñez, die als procureur-generaal homo’s vervolgde en abortus probeerde te verbieden, heeft het Colombiaan­se volk doen geloven dat de vredesonde­rhandeling­en een geheime strategie waren om het land een ‘gendergeri­chte ideologie’ op te leggen en het katholieke gezinsmode­l af te schaffen. Daar is natuurlijk niets van waar, maar de mensen hebben uit die angst gestemd en dat ook openlijk gezegd. Na deze gemiste kans hebben we de morele plicht om te redden wat te redden valt.

Sektarisch

President Juan Manuel Santos heeft als een staatsman gereageerd door het wederzijds­e staakt-het-vuren in stand te houden en de oppositiel­eiders uit te nodigen om ‘hun bezwaren te uiten’. De guerrillas­trijders van de Farc hebben beloofd dat zij hun ideeën alleen met woorden zullen verdedigen – hun manier om te zeggen dat zij het staakt-het-vuren ook zullen naleven. Maar in dit klimaat van angst en wantrouwen kan elke provocatie in een tragedie omslaan. Dat heeft in ons verleden meer dan eens onderhande­lingen doen mislukken. We moeten het tot elke prijs voorkomen.

De Nobelprijs voor de vrede die Santos heeft ontvangen, is niet alleen een hulde aan de dappere vasthouden­dheid van de verdediger­s van het vredesakko­ord, maar ook een beves- tiging van wat hier op het spel staat. Het is afwachten of de prijs de regering zal helpen.

Vorige woensdag hebben de oppositiel­eiders met Santos gepraat. Maar het is onzeker of hun overleg iets zal opleveren. Het Democratis­ch Centrum is een sektarisch­e partij, haar leiders zeggen dat ze het land van het ‘atheïstisc­h communisme’ willen redden. Ze suggereren dat wie in de vorige verkiezing­en niet op Uribe heeft gestemd een medeplicht­ige van de terroriste­n is.

De situatie is hachelijk omdat Uribe geen echte reden heeft om een akkoord te willen: het is in zijn belang dat de nieuwe gesprekken worden gerekt tot aan de presidents­verkiezing­en van 2018. Een terugkeer aan de macht van deze man, die de grondwet heeft gewijzigd om zijn herverkiez­ing mogelijk te maken, zou het belangrijk­ste resultaat van deze nationale crisis kunnen zijn. Dat rechtvaard­igt natuurlijk elke leugen, elke valse informatie, elke verdraaiin­g van de waarheid.

Zelf heb ik nooit gedacht dat wij het volgende Venezuela zouden worden. Maar evenmin dat wij koppig het oude Colombia zouden blijven.

 ?? © afp ?? Guerrillas­trijdsters van de Farc.
© afp Guerrillas­trijdsters van de Farc.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium