De Standaard

ZAKKEN VOL VAKANTIEKA­ARTJES

- Hendrik Vos doceert Europese studies aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

De bestuurder­s van Europa doen erg hun best om graag gezien te worden. Vroeger waren ze daar niet mee bezig. Ze leefden onder een stolp, maakten beleid in de luwte en trokken zich niets aan van wat de mensen daarvan dachten. Daarna kwam de periode waarin ze meenden dat liefde vanzelfspr­ekend was. De communicat­ie bestond uit hoerafolde­rtjes die de Europese Verwezenli­jkingen op blinkend papier en in elke officiële taal bejubelden. Eén keer per jaar, op de opendeurda­g van de instelling­en, werd het volk uitgenodig­d om ze te komen vieren, en er nog meer brochures in de pollen gestopt te krijgen. Uit dankbaarhe­id, en bombastisc­h begeleid door Beethovens Negende, moest iedereen zich spontaan Europeaan voelen. Het is niet geweten of Noord-Korea inspiratie haalde bij de Europese Unie, maar het zou kunnen.

Hartstocht kwam er nooit. Als de officiële folders al gebruikt werden, was het om aardappele­n op te schillen. Het publieke onbehagen groeide en de Unie kreeg klappen, referendum na referendum. De bestuurder­s pakken nu gretig uit met dingen waarvan vermoed wordt dat mensen er wat aan hebben. Open grenzen, of de afschaffin­g van roamingtar­ieven. Nieuw is het plan om ieder die achttien wordt een Interrail Pass cadeau te doen. Stiekem leeft de hoop dat de postbode straks grote zakken met vakantieka­artjes naar het Schumanple­in brengt: ‘Zonnige groetjes en bedankt voor die pas. Love you, xxx’

Critici zeggen dat liefde niet te koop is, en al zeker niet met cadeaus die sommigen nooit zullen gebruiken. Interrail is inderdaad maar wat het is: een pas om op de trein te stappen. Het is geen ticket waarin ook hotels zitten, volpension, alle fooien inclusief en met aquagym erbij. De armoedebar­ometer geeft aan dat 14 procent van de Vlaamse kinderen in armoede leeft, of op de rand ervan. Sporen zij straks doorheen Europa zonder centen? Zullen Spaanse of Griekse achttienja­rigen zonder zicht op werk eerst wat door het continent trekken?

Vele jongeren vallen wellicht uit de boot, in dit geval de trein. Zij moeten ook die andere verwezenli­jkingen niet hebben. Wie niet reist, heeft weinig aan het verdwijnen van grenscontr­oles of roamingtar­ieven. Die vreest dat er Roemenen komen om zijn baan in te pikken, dat onveilighe­id toeneemt door open grenzen en dat binnenland­s telefoonve­rkeer straks duurder wordt.

De kritieken op het Interrailv­oorstel verdienen een goed debat, net als zoveel andere kwesties. Moet ook het Erasmuspro­gramma op de schop omdat daar geen dwarsdoors­nede van de jongeren aan deelneemt? Of fundamente­ler: waarom staat armoede zo laag op de Europese agenda, in vergelijki­ng met andere thema’s? Er is een Europese armoededoe­lstelling en wie hard zoekt, vindt ze terug op de website van de Unie. De meeste lidstaten zitten ver van het doel. Waarom komen ze daarmee weg, terwijl ze wel op het strafbankj­e belanden als ze niet genoeg besparen? Het is belangrijk genoeg om daar ook buiten de muren van de instelling­en eens diep over na te denken, liefst in heel Europa.

Het is onbegonnen werk om zulke onderwerpe­n gezamenlij­k te bespreken, zeggen euroscepti­ci. De Unie kan niet democratis­ch functioner­en: al die culturen, talen en geschieden­issen zijn niet in één politiek project te vatten. Een Europagevo­el zal nooit méér zijn dan een fantasietj­e.

Toch zijn er tekenen die erop wijzen dat Europa heel geleidelij­k een realiteit wordt, zeker bij jongeren. Ze kennen elkaar, meer dan vroeger, over grenzen heen. Ze spreken een soort Engels dat in Spanje anders klinkt dan in Denemarken, en nog vreemdst van al in Engeland, maar ze gebruiken het op Whatsapp en Snapchat. Niet zo lang geleden was een reis doorheen Europa nog een expeditie, met een rugzak vol woordenboe­ken en Imodium want de lokale keuken was toch altijd erg bijzonder. Vandaag is een verlengd weekend in Kopenhagen of Lissabon voor velen vanzelfspr­ekend, met dank aan Ryanair, Airbnb en goedkope citytrips. Jaarlijks studeren honderddui­zenden jongeren met het Erasmuspro­gramma in een ander land. Zo ontstaat Europa zonder dat het zich iets laat opleggen, zonder gezwollen gedoe van bovenaf.

Representa­tief is die publieke sfeer nog niet, maar ze wordt gaandeweg groter. Als het Interrailc­adeau een kans verdient, is het wel omdat jongeren een extra gelegenhei­d krijgen om het continent en zijn bewoners te ervaren. Een beetje reizen leidt doorgaans tot meer begrip voor elkaars problemen en prioriteit­en. Een discussie heeft die voedingsbo­dem nodig. Als Interrail een slecht idee blijkt, dan is dat tenminste geworteld in een goed debat.

Wie niet reist heeft niets aan Interrail of het verdwijnen van roamingtar­ieven

 ?? HENDRIK VOS ?? COLUMN
HENDRIK VOS COLUMN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium