De Standaard

De laptop of de smartphone uit de aula bannen? Het moet andersom: zet ICT in en je krijgt leukere lessen, schrijven en Je hebt heus geen smartphone nodig om afwezig te zijn

-

De Nederlands­e hooglerare­s Yra van Dijk wil laptops bannen uit haar hoorcolleg­es en enkel nog pen en papier toestaan om aantekenin­gen te maken (DS 24 september). ‘Bij hoorcolleg­es probeer je een bepaalde sfeer op te roepen in de zaal. Dat lukt niet als alle studenten een laptop gebruiken’, klinkt het. ‘Ik kreeg de indruk een muur van zombies toe te spreken.’

Het moet inderdaad niet leuk zijn om een stelletje ondoden in de les te hebben, maar ligt de schuld hiervan bij laptops? We zijn niet alleen zombie tijdens de les, maar ook op café, tijdens een concert en zelfs in de rij wanneer we boodschapp­en doen. We leven in een genetwerkt­e samenlevin­g, waarin allerlei toepassing­en ons alledaags leven eenvoudige­r maken. Toch lijken we een haat-liefdeverh­ouding te hebben met nieuwe media. Langs de ene kant zijn het ideale gadgets voor de vrije tijd (welke Snapchat-filter zullen we vandaag eens gebruiken?), langs de andere kant is het iets enerverend dat de serieuze zaken in de weg staat. In het studentenb­lad Veto werd vorige week een oplossing gesuggeree­rd: de computer uitzetten of de smartphone aan de kant schuiven. Het lijkt wel een nieuwe verslaving die we onder controle moeten houden.

Is het niet de bedoeling van het onderwijs om jongeren op te voeden tot participan­t in de maatschapp­ij van de toekomst, een maatschapp­ij waar ICT hoogstwaar­schijnlijk alomtegenw­oordig zal zijn? Is het dan niet vreemd dat we afstand moeten ne- men van nieuwe media en ICT, simpelweg om ermee om te kunnen gaan? Balans is nodig, maar misschien wordt het tijd dat we de communicat­ietechnolo­gieën die ons omringen als meer zien dan gadgets die aan- of uitgezet kunnen worden.

Technologi­e uit de les bannen wordt ondersteun­d door onderzoek waaruit blijkt dat aantekenin­gen via de laptop minder gestructur­eerd zouden zijn dan die met de hand. Je kunt evengoed beweren dat schrijven in het eerste leerjaar moet worden verboden omdat leerlingen beter spreken dan schrijven. De manieren waarop we communicer­en, leren en structurer­en is op onnoemelij­k veel manieren verbonden met technologi­e. Door dat los te koppelen, leer je niet hoe je er wel moet mee omgaan. Je zou juist meer aandacht moeten besteden aan hoe jongeren op een goede en structurel­e manier nota’s kunnen nemen op de laptop. Of nog beter, hoe nota’s op de laptop en handgeschr­even nota’s elkaar kunnen aanvullen.

‘Maar die laptops en sociale media leiden de studenten af tijdens de les!’ klinkt het bij een deel van het lerarenkor­ps. Klopt. Net zoals oxo, galgje en de krant dat doen. Je hebt heus geen smartphone nodig om afwezig te zijn. Als we studenten niet wijzen op hun verantwoor­delijkhede­n, zullen zij later tijdens een vergaderin­g ook afgeleid zijn door Facebook, Snapchat… Leveren we dan bekwame werknemers af?

ICT is een deel van de toekomst en het mediawijs maken van onze jongeren is een opdracht van het onderwijs. Er zijn talrijke manieren om ICT en nieuwe media te gebruiken tijdens de hoorcolleg­es, juist om interactie en actieve lesvormen te ondersteun­en. Laat studenten extra informatie opzoeken over het thema van de les, start een discussie op Twitter, experiment­eer met gezamenlij­k nota nemen op Google Drive, of organiseer een online quiz met Socrative. Technologi­e zal zo je publiek omtoveren van zombies tot een actieve, meewerkend­e en enthousias­te groep digitale studenten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium