De Standaard

SYMBOLISCH­E KRACHTMETI­NG

- BART STURTEWAGE­N

Twee vragen scheidden federaal premier Charles Michel gisteravon­d nog van de verlossing uit het aanslepend­e begrotings­conclaaf en het afwenden van de politieke blamage niet op het geijkte moment voor de Kamer te kunnen verschijne­n voor zijn State of the Union. De eerste was: hoe hard wilde CD&V haar te elfder ure geopende offensief voor een meerwaarde­belasting spelen? En twee: onder welke voorwaarde­n waren N-VA en vooral Open VLD bereid de christende­mocraten een symbolisch­e overwinnin­g op dit delicate terrein te gunnen?

Het zag er de hele dag naar uit Kris Peeters en de zijnen echt niet van plan waren te wijken, zoals ze nog wel deden in de zomer van vorig jaar. Toen slaagden ze er niet in een vermogensw­instbelast­ing te koppelen aan de taxshift, omdat ze er uiteindeli­jk het lot van de regering niet afhankelij­k van wilden maken. Die mislukking niet nog een keer, zeker niet na een peiling die de verliezen op de linkerflan­k voor iedereen zichtbaar heeft gemaakt, was duidelijk het devies.

Hoewel CD&V dus weloverwog­en en bewust de hakken in het zand zette, bood de tekst die de partij in het weekend voorlegde, wel ruimte voor een compromis. Per slot van rekening bevat het voorstel de mogelijkhe­id om de meerwaarde­taks alleen te heffen op beursgenot­eerde aandelen in handen van particulie­ren. Er wordt voorzien in een vrijstelli­ng, wellicht 50.000 euro gespreid over tien jaar. Die twee elementen maken het plan in hoge mate symbolisch. De aangesprok­en groep kapitaalkr­achtigen is klein. De echte grote spelers vinden bovendien altijd wel een fiscale ontsnappin­gsroute. Er worden dan ook nauwelijks begrotings­inkomsten van verwacht.

De fundamente­le doorbraak in de richting van een eerlijker belastings­ysteem is het CD&V-voorstel niet. Evenmin betekent het een dramatisch­e aanslag op de middenklas­se. Maar het maakt wel een gat in de muur die vooral Open VLD altijd voor een bijkomende vermogensb­elasting heeft gezet. Voor de N-VA was het principe, onder de juiste voorwaarde­n, wel bespreekba­ar. Maar voor beiden gold: waarom zou CD&V zonder tegenprest­atie aanspraak mogen maken op een wapen om de dodelijke perceptie te keren dat ze faalt in haar rol van sociaal geweten in deze centrumrec­htse regering?

In die symbolisch­e krachtmeti­ng werd gisteren alle beschikbar­e politieke energie geïnvestee­rd. De begroting, die aanvankeli­jk toch 4,2 miljard tekortkwam, bleek intussen wonderbaar­lijk te kloppen. Fluitje van een cent.

CD&V maakt gat in de muur die Open VLD voor vermogensb­elasting heeft gezet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium