De Standaard

Het roofdier besluipt zijn prooi...

ANALYSE Donald Trump heeft tijdens het tweede debat met Hillary Clinton zijn kandidatuu­r gered. Maar een mooi schouwspel was het niet. En of het hem dichter bij het Witte Huis bracht?

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL | Na – alweer – een desastreus weekend, was het zondagavon­d erop of eronder voor Donald Trump. Na de publicatie van de video waarin hij vuilbekt over vrouwen, nam een hele rist Republikei­nen afstand van hem.

Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, ‘des-inviteerde’ hem voor een evenement waar ze zaterdag samen campagne zouden voeren. Gisteren besliste Ryan dat hij ook de komende weken geen campagne meer gaat voeren voor of met Trump. Maar hij trok officieel zijn steun voor de kandidaat nog niet in, en ging ook niet zo ver te zeggen dat hij niet voor Trump zou stemmen. Hij concentree­rt zich naar eigen zeggen liever op de tussentijd­se congresver­kiezingen.

Oproepen om zich, na de video, terug te trekken als kandidaat, negeerde Trump. Opgeven ligt niet in zijn aard.

Over de strategie die hij zou volgen tijdens het debat, kon in deze omstandigh­e- den niet veel twijfel bestaan. De aanval is de beste verdedigin­g, zal hij gedacht hebben. Toen hij, net voor de start van het debat, een persconfer­entie organiseer­de met vier vrouwen die ooit Bill Clinton beschuldig­d hebben van ongewenste seksuele intimiteit­en, was het duidelijk dat het geen beschaafd theekransj­e zou worden.

Het werd inderdaad een smerig partijtje moddergooi­en. Vooral het eerste half uur verliep het debat bits en venijnig. De videotape minimalise­erde Trump als ‘kleedkamer­praat’. Een behoorlijk excuus tegenover de vrouwelijk­e kiezers kon er niet af. In de plaats kwam er een frontale aanval op (Bill) Clinton die het niet bij woorden liet maar ook tot daden overging, aldus Trump.

Later in het debat bleef hij Clinton aanvallen op haar bekende zwakke punten. Over de e-mails op haar privéserve­r. Over haar relaties met Wall Street, die privé heel wat vriendscha­ppelijker zijn dan ze in haar officiële standpunte­n laat uitschijne­n – zoals nog eens bleek uit eveneens dit weekend gelekte documenten. Vooral het eerste half uur verliep het debat bits en venijnig. De videotape minimalise­erde Trump als ‘kleedkamer­praat’. Een behoorlijk excuus tegenover de vrouwelijk­e kiezers kon er niet af

Lichaamsta­al

Maar Trump zou Donald niet zijn als hij ook niet nu en dan over the top zou gaan. Zijn dreigement dat hij Clinton zou laten vervolgen en opsluiten als hij president wordt, werd op ongeloof onthaal.

Trump was niet alleen verbaal assertief en agressief, ook zijn lichaamsta­al straalde veel assertivit­eit uit. Allicht lag de set-up van dit tweede debat hem beter dan die van het eerste. Omdat het een ‘open’ debat was met vragen van het publiek, hoefden de twee kandidaten niet aan een lessenaar te blijven zitten of staan. Vooral Trump maakte dankbaar gebruik van de mogelijkhe­id om voortduren­d rond te lopen – ook op momenten dat Hillary aan het woord was. Soms leek hij wel rond haar heen te cirkelen, als een roofdier dat zijn prooi besluipt.

Met zijn voortduren­de heen-en-weer geloop en zijn grimassen leidde hij vaak de aandacht af van de pratende Hillary, die, wanneer hij aan het woord was, telkens wel op haar krukje ging zitten. Daardoor leek Trump hoog boven haar uit te torenen.

Winnaar-verliezer

Wie heeft het debat gewonnen, wie heeft het verloren? Een duidelijke verliezer is er niet, en dus vonden allebei de campagnete­ams dat hun kandidaat de beste was.

Trump heeft, met zijn betere optreden dan in het eerste debat, alvast een massale en openlijke revolte tegen hem binnen de partij (nog even) afgehouden.

Hij kan dus nog even voortgaan met zijn campagne. Opvallend was, bijvoorbee­ld, dat zijn running mate, de diepgelovi­ge en conservati­eve Mike Pence, Trump eerst wel terechtwee­s over de seksistisc­he video, maar hem na het debat toch feliciteer­de.

Clinton heeft geen grote fouten gemaakt, maar ze heeft Trump ook geen fatale slag kunnen toebrengen.

Na het bekend worden van de video was Clintons voorsprong, volgens een peiling van NBC News en The Wall Street Journal, uitgelopen tot 11 procent (46 tegen 35). Welke invloed het debat hierop had, zal de komende dagen moeten blijken.

BRUSSEL | Billy Bush, de radio- en tv-presentato­r tegen wie Donald Trump 11 jaar geleden zat op te scheppen over wat hij zich allemaal kon veroorlove­n met vrouwen, is gisteren geschorst door NBC. In de video praat en lacht de dan nog jonge Bush immers enthousias­t mee met de vulgaire praat van de op dat moment 59-jarige Trump.

Bush verontschu­ldigde zich vrijdag meteen toen de video opdook. ‘Ik ben natuurlijk gegeneerd en beschaamd’, zei hij. ‘ Ik weet dat het geen excuus is, maar dit is 11 jaar geleden gebeurd. Ik was jonger, minder rijp, en gedroeg me stom door mee te doen. Het spijt me heel erg.’ Bush wordt deze week 45, en was destijds dus 33 en al jaren getrouwd.

Voor zijn werkgever was de kous niet af met een excuus. Gisterocht­end verscheen Bush niet, zoals gewoonlijk, als anker van het derde uur van de Today Show, de ochtendsho­w van NBC. Voor onbepaalde tijd geschorst in afwachting van verder onderzoek’, luidde het koeltjes.

Billy Bush is een zoon van Jonathan Bush, een jongere broer van George H.W. Bush die de 41ste president van de VS werd. George W. (de 43ste president) en Jeb Bush, die dit jaar ook een gooi deed naar de Republikei­nse nominatie, zijn zijn neven.

Nadat de video verspreid was, werden op sociale media al meteen grapjes gemaakt dat niemand gedacht had dat Billy Bush misschien nog een grotere rol zou spelen in de verkiezing­sstrijd dan Jeb Bush.

NBC schorst anchorman Billy, neef van George en Jeb Billy Bush is grootste ‘slachtoffe­r’ van Trumps vuilbekvid­eo

 ?? © photonews ?? Trump heeft een massale revolte tegen hem binnen de partij (nog even) afgehouden.
© photonews Trump heeft een massale revolte tegen hem binnen de partij (nog even) afgehouden.
 ??  ?? © afp
© afp
 ??  ?? © afp
© afp
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? © photonews
© photonews
 ??  ?? © afp
© afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium