De Standaard

Samsungs nachtmerri­e kent geen einde

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

‘Het is onbegrijpe­lijk, zeker als je weet wat voor een kwaliteits­testen die toestellen ondergaan’ EEN EX-SAMSUNGWER­KNEMER

De Samsung-smartphone ‘Galaxy Note 7’ vloog spontaan in brand. Dat was een ramp. Maar nu doen de vervangtoe­stellen dat óók. En dat is een nachtmerri­e.

BRUSSEL | Om vier uur ’ s ochtends, vorige week dinsdag, werden Michael Klering en zijn vrouw gewekt door een sissend geluid. Toen Michael de ogen opende, was hun slaapkamer gevuld met rook. ‘ Het stonk vreselijk’, zo verklaarde de man uit Kentucky aan de lokale nieuwszend­er WKYT. ‘Ik keek rond, en zag dat mijn telefoon in brand stond.’

Die telefoon was een Samsung Galaxy Note 7. ‘Hij was niet aan het opladen. Hij was niets aan het doen. Hij lag daar gewoon’, zei de man, die in het ziekenhuis belandde met symptomen van rookvergif­tiging. ‘De telefoon was een vervangtoe­stel, dus ik dacht dat het veilig was.’ Die laatste zin vat de onwaarschi­jnlijke nachtmerri­e samen waarin Samsung verzeild is geraakt.

Vliegtuig ontruimd

De miserie begon afgelopen zomer. In augustus lanceerde het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn nieuwste topsmartph­one: de Galaxy Note 7. Eentje met groot scherm en een pennetje, dat laaiend enthousias­t werd onthaald door reviewers wereldwijd. Beter dan de iPhone, klonk het.

Maar plots liepen er steeds meer meldingen binnen van toestellen die oververhit geraakten, en spontaan in brand vlogen. In de VS werd er zelfs een vliegtuig ontruimd nadat een Note 7 voor rookontwik­keling had gezorgd. Het gevolg: Samsung riep de al 2,5 miljoen verscheept­e toestellen wereldwijd terug. Productief­out in de batterijen, klonk het. Klanten kregen een vervangtoe­stel.

Maar nu duiken er dus meldingen op dat ook die vervangtoe­stellen in brand vliegen. Grote Amerikaans­e telecombed­rijven beslisten daarop om het ding niet langer te verkopen.

‘Dit is een nachtmerri­e die maar blijft duren’, stelde analist Bryan Ma van onderzoeks­bureau IDC aan Bloomberg. Samsung zelf kwam met een mededeling dat het de zaak met spoed onderzoekt. Maar intussen heeft het bedrijf de productie van de smartphone volledig stilgelegd. Officieel om ‘maatregele­n te nemen om de kwaliteit en veiligheid te garanderen’. Al vermoeden almaar meer waarnemers dat de Galaxy Note 7 nu echt wel dood en begraven is.

‘Onbegrijpe­lijk’

‘Het is onbegrijpe­lijk’, klinkt het bij een Belg die vroeger bij Samsung werkte. ‘Dat dit kan, zeker als je weet wat voor rigide kwaliteits­testen die toestellen ondergaan.’ Financieel zal Samsung er niet aan ten onder gaan. Vorige week rapporteer­de het bedrijf nog een winststijg­ing van zes procent tot zeven miljard dollar in het derde kwartaal. Dat kwam vooral door de prestaties van andere producten.

De vraag is echter hoe destructie­f het schandaal is voor Samsungs imago. Bij de eerste terugroepi­ng werd het bedrijf nog geprezen om zijn doortasten­dheid. Nu krijgt het bakken kritiek te verwerken. De vrees groeit intussen dat de brandende Notes ook de verkoop van de smartphone Galaxy S, hét vlaggensch­ip van de Zuid-Koreanen, zal besmetten.

 ??  ?? © reuters Vorige week belandde een Amerikaans­e man in het ziekenhuis nadat zijn telefoon spontaan vuur had gevat.
© reuters Vorige week belandde een Amerikaans­e man in het ziekenhuis nadat zijn telefoon spontaan vuur had gevat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium