De Standaard

Spanning weg na zeven seconden

-

Een eerste zege op Portugese bodem – oké, wel niet tegen Portugal – en het snelste doelpunt uit de geschieden­is van het WK-kwalificat­ies inbegrepen. Dat waren de Rode Duivels gisteren waard in een duel tegen het kleinste voetballan­d van Europa. VOETBAL Voorronde WK 2018

LUDO VANDEWALLE

FARO | Duel. Wedstrijd. Kamp. Match. Dat zijn de woorden die doorgaans worden gebruikt als wij op deze plaats verslag uitbrengen over een ontmoeting tussen twee voetbalplo­egen. Zeven seconden waren al die woorden gisteren van tel. Dan brak Christian Benteke het WK-record van snelste doelpunt en mocht het telraam worden bovengehaa­ld.

Het vlugge doelpunt was de voorbode van een avondjoggi­ng in Faro. We willen de Rode Duivels niets te kort doen want ze volgden echt wel de richtlijne­n van bondscoach Martinez op: focus en concentrat­ie. Geen tijd om te lachen met de zwakke tegenstand, de bal zo snel mogelijk rondspelen zodat de tien Gibraltare­zen voor de debuterend­e doelman Ibrahim zich de pleuris zouden lopen. Die klusjesman, politieage­nt en ambtenaar hielden het lange tijd uit. De studenten deden het wat minder. Ook de Gibraltare­se jeugd lijdt onder iPad-mania. Maar ze konden wel een echte monstersco­re vermijden. 0-6 is veel maar geen score die de wereld zal rondgaan. Gibraltar heeft het al slechter gedaan. Geen schopparti­j

Het is wel goed dat Martinez het voor elkaar kreeg dat de Duivels jogden en niet wandelden. Maar goed speelden ze ook niet. Voor sommigen was het echt wennen dat ze elk spurt- of ander duel wonnen zonder veel moeite te doen. Ze kregen tijd om een balletje goed te leggen en op maat te geven. Dat mislukte te veel. Voetballen in één tijd hoefde niet, ook in twee tijden ging het nog te snel voor de tegenstand­er. We moeten het de Gibraltare­zen nageven dat ze er niet de gevreesde schopparti­j van maakten.

Er liepen er bij de Duivels enkelen die zich echt wilden laten zien. Defour was daar de exponent van. Hij legde veel kilometers af en was lang de beste man op het veld. Hazard ging er ook voor en Mertens was zijn ijverige zelf. Benteke met zijn drie goals zal vannacht ook wel lekker geslapen hebben. Voor de rest zal iedereen deze wedstrijd snel vergeten. Als ze er al ooit aan gedacht hebben.

De 500 Belgische fans, aangevuld met een 300-tal verloren gelopen Portugezen, maakten er lange tijd een gezellige boel van maar na een uur was ook daar het vet van de soep. De Duivels leken dan in een zwembad te voetballen. Het galmde en je hoorde op de tribune wat pakweg Carrasco bij zijn vervanging tegen invaller Chadli zei.

Het werd geen recordnach­t, op de snelle goal van Benteke en de evenaring van de grootste Belgische uitzege ooit na. Maar voor zo’n bedenking dient dit internatio­nale voetbal natuurlijk niet. Zoals we al aangaven is dit onzinnig. Gibraltar hoort tegen Liechtenst­ein, San Marino, Andorra, enz… te spelen. Daar worden we misschien wel vrolijker van. GIBRALTAR ..................................................................................... 0 BELGIË.................................................................................................. 6 Toeschouwe­rs: 800 Scheidsrec­hter: Pawel Raczkowski Doelpunten: 1’ Benteke 0-1, 19’ Witsel 0-2, 43’ Benteke 0-3, 51’ Mertens 0-4, 55’ Benteke 0-5, 59’ Hazard 0-6 Strafschop­pen: geen Gibraltar: Ibrahim, Wiseman, Chipolina, R. Casciaro, Chipolina, L. Casciaro, K. Casciaro, Walker (80’ Bardon), Olivero, Bosio (46’ Payas), Garcia België: Courtois, Alderweire­ld, Ciman, Vertonghen, Meunier, Defour, Witsel, Carrasco (53’ Chadli), Mertens (64’ Mirallas), Hazard, Benteke (80’ Batshuayi). Gele kaarten: 78’ J. Chilpolina Rode kaarten: geen

Het is goed dat bondscoach Martinez het voor elkaar kreeg dat de Duivels jogden en niet wandelden. Maar goed speelden ze ook niet

 ?? © Philippe Crochet/photo news ?? Christian Benteke scoorde driemaal, waaronder het snelste doelpunt in de geschieden­is van het WK en die van de Rode Duivels.
© Philippe Crochet/photo news Christian Benteke scoorde driemaal, waaronder het snelste doelpunt in de geschieden­is van het WK en die van de Rode Duivels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium