De Standaard

Een landing voor Charles Michel lijkt niet voor vandaag. Zeker tussen Open VLD en CD&V valt geen brug te bouwen. Wantrouwen staat akkoord in de weg

-

stel om de vennootsch­apsbelasti­ng te verlagen (en enkele aftrekpost­en te schrappen) ‘100 procent rond’ was. Met die opmerking beschuldig­de hij CD&V-voorzitter Wouter Beke van een ‘gebrekkige dossierken­nis’. Die partij herhaalde dat de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng op termijn water maakt.

Toch valt er een rode draad in het kluwen te onderkenne­n. De N-VA vereist een lagere vennootsch­apsbelasti­ng die voor de bedrijven meer winst genereert. Van die winst wil CD&V in de naam van rechtvaard­igheid iets afpitsen. En Open VLD wil burgers aanmoedige­n om te investeren in bedrijven die daardoor meer winst kunnen maken... Welke premier bouwt daar geen verhaalt rond? ber worden getild. Los van de politieke zijn er ook een pak technische moeilijkhe­den.

Maar een ontkoppeli­ng is evenmin makkelijk. De hervorming­en hebben implicatie­s op de begroting. Bovendien kan de balans tussen de diverse partijen – iedereen heeft in de begroting al gegeven/genomen – verstoord raken. En van uitstel kan ook afstel komen. Bijgevolg kan een ontkoppeli­ng enkel met spijkerhar­de garanties dat het einddoel wordt gehaald. Dan kunnen de partijen even goed doorwerken.

Voorlopig dramatisee­rt niemand. Zowel CD&V als N-VA stuurde gisteren een persmedede­ling rond om een aantal puntjes op de i te zetten. Bij Open VLD en MR bleven de officiële kanalen potdicht. De woordvoerd­er van Charles Michel hield het bij een ‘masseren na de therapeuti­sche schok’ van dinsdag.

Ondertusse­n lijkt de deadline van 15 oktober voor interpreta­tie vatbaar. Europa zou niet op een dag kijken, als het eindresult­aat maar deugt. En wie ligt er wakker van een wettelijke verplichti­ng om ten laatste die dag in het parlement langs te komen? Meteen valt de federale beleidsver­klaring ergens volgende week.

Geïnteress­eerde kamerleden kunnen het de premier vandaag alvast zelf vragen. Deze middag zijn er mondelinge vragen en interpella­ties. Vooral de oppositie kan alle registers opentrekke­n. Het reglement laat Michel niet toe om verstopper­tje te spelen. Maar of hij een tip van de sluier oplicht? In tegenstell­ing tot Jeroen Meus heeft de premier er geen baat bij om te vertellen met welke ingrediënt­en hij een gerecht klaarmaakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium