De Standaard

Hef meerwaarde­belasting op aandelen

- (dds)

‘We gaan voor rechtvaard­ige belastinge­n’, herhaalde vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) tot in den treure. Zaterdag legde hij zijn meerwaarde­belasting op aandelen op tafel – tot grote ergernis van zijn coalitiepa­rtners.

Wie vandaag aandelen met winst verkoopt, moet daar maar zelden belastinge­n op betalen. Voor beursgenot­eerde aandelen geldt de speculatie­taks, maar Marc Coucke moest geen cent betalen toen hij Omega Pharma verkocht. Daar wil CD&V veranderin­g in brengen. In het voorstel van CD&V moet de Belg een meerwaarde­belasting van 30 procent betalen op de winst die hij boekt bij de verkoop van beursgenot­eerde en niet-beursgenot­eerde aandelen. Maar er zijn uitzonderi­ngen. Zo geldt de meerwaarde­belasting niet voor aandelen van kmo’s of starters. En wie zijn meerwaarde herinveste­ert, kan een tijdelijke vrijstelli­ng krijgen. De belasting geldt ook niet voor beleggings-, pensioensp­aarfondsen of groepsverz­ekeringen.

Ook wie aandelen erg lang aanhoudt, ontsnapt. Het bedrag waarop de meerwaarde­belasting wordt toegepast, wordt elk jaar met 3,33 procent verminderd.

Opdat de regering met de meerwaarde­belasting niet de middenklas­se zou raken, wordt de eerste schijf van 50.000 euro meerwaarde – opgebouwd over een periode van tien jaar – niet belast. Minwaardes zijn aftrekbaar.

De belasting wordt via de personenbe­lasting geïnd, wat betekent dat vennootsch­appen zouden ontsnappen. En dus ook Coucke, die zijn aandelen verkocht via een holding. Om dat te verhindere­n wil CD&V de fiscus de mogelijkhe­id geven om de meerwaarde­n in holdings toch volgens de meerwaarde­belasting uit de personenbe­lasting te innen. Dat is cruciaal, anders kunnen de grote jongens de belasting makkelijk kunnen omzeilen.

Om het gat in de begroting te dichten, moet de regering de belasting niet invoeren. Want in de eerste jaren zal die maar een tiental miljoenen opbrengen, geeft CD&V toe. CD&V wil de belasting vanaf 2017, maar geen van de coalitiepa­rtners is voor. En zelfs als CD&V zijn trofee binnenhaal­t, moeten de details nog onderhande­ld worden. En die zullen bepalen hoeveel vissen de meerwaarde­belasting zal vangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium