De Standaard

Mobiliseer het spaargeld naar Belgische kmo’s

- (bbr)

Open VLD wil mensen verleiden om spaargeld te investeren in de Belgische economie. De partij deed op dit punt al enkele voorstelle­n aan Charles Michel tijdens de bilaterale voorbereid­ing van de begroting. De premier droomt van een investerin­gsregering. Open VLD was enthousias­t en dacht vooral aan de energiesec­tor en digitalise­ring, niet toevallig twee domeinen waar eigen ministers bevoegd zijn. Deze visie bepaalde ook de houding in het Eandis-dossier (Open VLD verkoos Vlaams spaardersk­apitaal boven Chinees geld).

Haar verkiezing­sprogramma spreekt letterlijk over een ‘aparte vrijstelli­ng van roerende voorheffin­g op interesten van aandelen en obligaties, zonder te raken aan de bevrijdend­e roerende voorheffin­g en de vrijstelli­ng op spaarboekj­es’. Van een systeem waarbij de vrijstelli­ng van de interesten op spaarboekj­es wordt verbreed naar interesten op aandelen en obligaties (geplafonne­erd tot 1.880 euro) wil de partij echt niet weten.

Open VLD verkiest een bevrijdend systeem – de bank houdt het verschuldi­gde geld aan de bron af – boven een methode via de belastinga­angifte (duurt even, is niet bevrijdend). De partij wil mensen ‘goesting’ doen krijgen om te beleggen. Daarvoor moeten ze worden beloond met een lagere roerende voorheffin­g, of zelfs een nultarief.

De partij spreekt liever over een ‘menu’ dan over een concreet voorstel. Een menu laat alternatie­ven toe en valt minder makkelijk af te schieten. De belegger mag zelf het risico (en dus het rendement) bepalen. Open VLD laat hem kiezen uit obligaties, fondsen of aandelen.

Dat geld moet in Belgische kmo’s of starters worden geïnvestee­rd. Via een label of een kwalificat­ie zou de overheid de belegger informeren. Volgens Open VLD laat Europa toe om geld dat zo wordt opgehaald aan een bepaalde categorie van bedrijven toe te wijzen. Bij het beleggen in aandelen van grote bedrijven of multinatio­nals moet voor Open VLD de gebruikeli­jke roerende voorheffin­g gelden.

Met de maatregele­n wil Open VLD zich profileren als een partij voor de kmo’s en de zelfstandi­gen. De partij wil België in de markt zetten als ondernemer­sland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium