De Standaard

‘PS gijzelt Europese bedrijven’

-

grenzen aan ons geduld.’

De juridisch bindende Verklaring bij het verdrag bevestigt onder meer het recht van regeringen om wetten uit te vaardigen, beschermt de openbare diensten tegen privatiser­ing en legt uit wat het arbitragem­echanisme doet en waartoe het niet bevoegd is. De Franstalig­e deelregeri­ngen kregen de kans onderwerpe­n aan te dragen die ze in deze verklaring verduideli­jkt wilden zien, maar gingen daar niet op in.

De Brusselse regering kan geen standpunt innemen omdat ze verdeeld is. De regeringen van het Waals Gewest en van de Franstalig­e Gemeenscha­p zeggen dat ze gebonden zijn door een resolutie van hun parlemente­n.

In handelskwe­sties is dat volgens experts hoogst ongebruike­lijk. In deze fase van het proces moeten immers enkel de regeringen hun handtekeni­ng zetten. Later krijgen hun parlemente­n dan alle tijd om de tekst te bestuderen en al dan niet goed te keuren.

De houding van de PS van Elio Di Rupo is des te opmerkelij­ker daar de partij deel uitmaakte van de Belgische regeringen die zowel het eerste onderhande­lingsmanda­at toekende aan de Europese Commissie, als de latere uitbreidin­g van ervan goedkeurde.

Enkele andere landen tekenden eveneens reserves aan (DS 20 september), maar experts verwachten dat hun bedenkinge­n zijn opgelost tegen dinsdag. Wel moet de hoogste Duitse rechtbank zich vandaag nog uitspreken over de grondwette­lijkheid van het verdrag na een klacht van drie actiegroep­en. Maar België is het enige EU-land waar parlementa­ire meerderhed­en zich tegen Ceta kanten.

Als België zich dinsdag in Luxemburg moet onthouden, is het verdrag dood, aangezien Ceta unaniem moet worden goedgekeur­d. Dan gijzelt de PS, aldus een Ceta-voorstande­r, niet alleen de Vlaamse, maar ook de Belgische en Europese bedrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium