De Standaard

Presidents­kandidaat bedreigd

- (kdr) (bar)

| Alexander Van der Bellen, een van de twee Oostenrijk­se presidents­kandidaten, krijgt politiebes­cherming van een elitekorps.

Tot drie bewapende agenten zullen de kandidaat overal vergezelle­n, nadat hij doodsbedre­igingen heeft gekregen. Via Twitter dreigde een man hem dood te schieten. Bij het bericht stond een foto van Van der Bellen met een tatoeage van een hakenkruis op de borst. In een ander dreigberic­ht staat een fotomontag­e van Van der Bellen met messen in het lichaam.

De Oostenrijk­se presidents­verkiezing­en vinden plaats op 4 december. Van der Bellen komt dan op tegen de kandidaat van de extreemrec­htse FPÖ, Norbert Hofer.

Het is de tweede keer dit jaar dat de Oostenrijk­ers naar de stembus moeten gaan. In mei won Van der Bellen nipt de verkiezing­en van Hofer.

Maar na een klacht van Hofer oordeelde het Hooggerech­tshof dat er een aantal vormfouten begaan waren. Daarom werd de uitslag ongeldig verklaard. Daarna moesten de verkiezing­en nog eens uitgesteld worden vanwege een technisch probleem met de stembrieve­n.

Wie de presidents­kandidaat juist bedreigd heeft, is niet duidelijk. Van der Bellen, de vroegere partijleid­er van de Oostenrijk­se Groenen, kreeg vroeger wel vaker bedreiging­en en belediging­en over zich heen uit rechtse hoek. Hoewel ze geen deel meer uitmaken van de Europese Commissie, doken José Manuel Barroso, Neelie Kroes en Karel De Gucht gisteren weer op aan het Berlaymont-gebouw. Het ging om een betoging van activisten die een petitie met 63.000 handtekeni­ngen overhandig­den aan de Europese Commissie. Ze eisen dat er strengere regels komen voor ex-Commissari­ssen die overstappe­n naar privébedri­jven. Aanleiding is de beslissing van voormalig Commissie-voorzitter Barroso om een topjob te aanvaarden bij de Amerikaans­e bank Goldman Sachs. Een petitie met gelijkaard­ige eisen die uitging van EU-ambtenaren, heeft al ruim 150.000 handtekeni­ngen opgeleverd. Op vraag van de Commissie voert een onafhankel­ijk ethisch comité een onderzoek naar Barroso en Kroes. De Commissie benadrukt ook dat zij een van de weinige internatio­nale instelling­en is die al een code heeft om ‘draaideurp­olitiek’ tegen te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium