De Standaard

Vlaanderen gaat boekje te buiten bij regularisa­tie

-

Er dreigen serieuze uitvoering­sproblemen met de Vlaamse regularisa­tie. Het Vlaamse ontwerpdec­reet botst volgens specialist­en met de federale regels.

| ‘Gebuisd en een C-attest’, zo luidt de conclusie van Luc Vanheeswij­ck, specialist fiscale regularisa­tie bij Dumon, Sablon en Vanheeswij­ck over het voorontwer­p van decreet inzake Vlaamse fiscale regularisa­tie. Inzet is het regularise­ren van de erfbelasti­ng en registrati­ebelasting (verkooprec­hten, schenkbela­sting...), wat Vlaamse bevoegdhed­en zijn.

Maar zwart geld laat zich niet zomaar opsplitsen in Vlaams en federaal. Vaak is de samenstell­ing divers én weten zondaars niet meer hoe het zit met de herkomst. Die herkomst moet nochtans aangetoond worden. Ontdoken roerende voorheffin­g? Ontdoken inkomstenb­elasting? Of geld afkomstig uit een nalatensch­ap? ‘ De nalatensch­ap is gewestelij­k te regularise­ren, de rest federaal. Wat als je er niet in slaagt om het bewijs van herkomst aan te tonen? Moet je dan op twee plaatsen betalen of word je op twee plaatsen geweigerd? Ik vrees dat laatste’, zegt Vanheeswij­ck.

Opvallend is dat de heffing voor verjaarde erfbelasti­ngen in rechte lijn (37%) hoger is dan de heffing voor niet-verjaarde belastinge­n (35%). ‘Terwijl de Vlaamse overheid geen vorderings­recht heeft voor deze verjaarde bedragen’, zegt Vanheeswij­ck. Dat is ook het geval voor de heffing op verjaarde registrati­erechten. Daar ligt het tarief zelfs op 37 procent voor de verjaarde bedragen, tegenover 20 procent voor niet-verjaarde registrati­erechten.

Als iemand een niet-verjaarde nalatensch­ap in rechte lijn (35%) wil laten regularise­ren, betaalt die meer dan wie een laattijdig­e aangifte doet. Het principe van de laattijdig­e aangifte is dat het verschuldi­gde belastingt­arief met 20% verhoogd wordt (hier is dat 27% + 5,4% verhoging of 32,4%). Laattijdig aangeven is dus interessan­ter.

Bij de Vlaamse socialiste­n merkt Jan Bertels dan weer op dat het tarief dat je moet betalen bij nalatensch­appen in niet-rechte lijn (tot 65%), hoger is dan wanneer je fraudeert en het kapitaal laat verjaren. Het verjaard tarief in niet-rechte lijn bedraagt 37%.

Vanheeswij­ck stelt vast dat Vlaanderen zich met zijn regularisa­tietekst ook bevoegdhed­en aanmeet op het vlak van witwaswetg­eving, boekhoudwe­tgeving, vennootsch­apswetgevi­ng en bepaalde bepalingen uit het strafwetbo­ek. ‘Terwijl men niet bevoegd is.’

De fiscale advocaat zegt dat de verschille­nde problemen vrij eenvoudig kunnen worden opgevangen. ‘Laat de mensen voor niet-verjaarde belastinge­n aangifte doen bij de Vlaamse Belastingd­ienst en hanteer het tarief van de laattijdig­e aangifte.’

Vanheeswij­ck meent dat Vlaanderen zich niet mag bemoeien met verjaarde belastinge­n. ‘Verjaard is verjaard.’ De aangever die de fraude aangeeft met oog op strafrecht­elijke immuniteit, zou zich via het federale contactpun­t regularisa­ties in regel kunnen stellen aan het federale tarief van 36 procent. Het federale en het gewestelij­ke niveau moeten vervolgens via hun samenwerki­ngsakkoord een verdeelsle­utel opstellen om de opbrengst te verdelen.

Volgens Margot Neyskens, woordvoers­ter van het kabinet van de Vlaamse minister van Economie en Begroting Bart Tommelein (Open VLD), zijn de tarieven billijk. ‘ Het is geen cadeau aan zondaars. De tarieven zijn in verhouding tot de reguliere tarieven. We hebben ook gekozen voor vlakke en dus transparan­te tarieven.’

Volgens Neyskens zal het samenwerki­ngsakkoord tussen de gewesten en de federale overheid, waar nog aan gewerkt wordt, een aantal praktische afspraken vastleggen. Bovendien wijst het kabinet erop dat het nog maar om een voorontwer­p gaat. ‘De tekst kan nog wijzigen in functie van de adviezen die we krijgen.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium