De Standaard

Geen pardon voor onrecht

-

vakbonden die bij stakingen ongeoorloo­fde methodes hanteerden, zoals vliegende stakerspos­ten die ganse kmo-zones afsloten. Omgekeerd toonde hij zich sociaal geëngageer­d wanneer ondernemin­gen uit winstbejag de deuren sloten of werknemers collectief ontsloegen.

In de jaren zestig van de vorige eeuw trad hij voor een eerste keer op de voorgrond in de totstandko­ming van de wet op het taalgebrui­k in de bedrijven. Hij steunde de invoering van het verplicht gebruik van de Nederlands­e taal, om te beletten dat de directeurs alles in het Frans communicee­rden – naar oude Belgische gewoonte.

Hij was een verdediger van het sociaal overleg, maar tegelijker­tijd vaak teleurgest­eld over het gebrek aan verantwoor­delijkheid­szin bij de sociale partners. Blanpain ergerde zich mateloos aan het onvermogen van vakbonden en werkgevers om verouderde arbeidsreg­els aan de kant te schuiven, zoals het onderschei­d in statuut tussen arbeiders en bedienden.

Blanpain noemde de vele arbeidsrec­hterlijke verschille­n tussen arbeiders en bedienden – in het ontslagrec­ht, de loonuitbet­aling of de vakantiere­geling – discrimine­rend en onhoudbaar. ‘Alsof een arbeider alleen maar uitvoerend­e handenarbe­id doet, zoals een werkman honderd jaar geleden deed. Wie hightech apparatuur moet bedienen aan de productieb­and is evenzeer met geestesarb­eid bezig dan een bediende aan zijn bureau.’

Pas na vele jaren kreeg de roepende in de woestijn gehoor. Op initiatief van de regering-Di Rupo werd in 2013 eindelijk de aanzet gegeven tot een harmoniser­ing van de twee statuten. Maar gelijk zijn arbeiders en bedienden nu nog altijd niet, dat heeft hij niet meer mogen meemaken.

Het arbeidsrec­ht stopte voor Roger Blanpain niet aan de fabriekspo­ort. Zo was hij jarenlang actief in de voetbalspo­rt, waar hij met succes ijverde voor een verbod op het doorverkop­en van jeugd- en amateurvoe­tballers tussen clubs. ‘Middeleeuw­s’ en ‘mensenhand­el’, omschreef hij die praktijken.

Ook in de anti-tabaksstri­jd stak hij veel engagement. Blanpain toonde zich een compromisl­oze voorstande­r van een totaalverb­od op roken op de werkvloer, maar kantte zich ook tegen roken op publieke plaatsen in het algemeen en in cafés in het bijzonder. ‘ Want al wie in die cafés werkt, heeft recht op zuivere lucht’, was zijn simpele maar efficiënte argument.

Het bleef niet bij woorden. Zelf ageerde hij tegen het roken. In 1983 slaagde hij erin de rechtsfacu­lteit in Leuven, waarvan hij decaan was, rookvrij te maken – dat was pionierswe­rk.

Eigenlijk is maar een episode uit de loopbaan van Roger Blanpain die minder succesvol is verlopen: zijn politieke outing als senator voor de Volksunie. Hij maakte net als kolonel Herman Candries deel uit van de verruiming­soperatie van toenmalig VUvoorzitt­er Jaak Gabriëls.

Twee jaar lang, van 1987 tot 1989, was hij beroepspol­iticus, maar grote voldoening haalde hij daar niet uit, gaf hij achteraf zelf toe. Het is tekenend dat de politicus Blanpain veel minder impact had op het beleid dan de academicus altijd heeft gehad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium