De Standaard

Gouverneur bezorgd over betaalbare huisvestin­g

- LEUVEN

Uit statistiek­en blijkt dat in Vlaams-Brabant steeds meer mensen het moeilijker hebben om hun huisvestin­g te betalen. Gouverneur Lodewijk De Witte dringt aan op maatregele­n.

| ‘Door de duurdere woningen en bouwgronde­n komen weinig Vlaams-Brabanders in aanmerking voor sommige steunmaatr­egelen van de Vlaamse overheid’, zei gouverneur Lodewijk De Witte in een toespraak voor de provincier­aad. ‘Het aantal sociale leningen voor de aankoop van een woning in Vlaams-Brabant ligt bijzonder laag in vergelijki­ng met andere provincies. Gelet op de hoge vastgoedpr­ijzen maakt de huidige begrenzing van de aankooppri­js de sociale lening moeilijk toegankeli­jk in een groot deel van Vlaams-Brabant. We vragen dat dit wordt rechtgezet wanneer het bestaande stelsel voor de leningen opnieuw wordt bekeken’.

Er zijn bovendien heel weinig sociale woningen in Vlaams-Brabant. De provincie telt gemiddeld 3,6 sociale woningen voor honderd gezinnen, tegenover 5,5 gemiddeld in Vlaanderen. Het aanbod groeit er ook veel trager dan in andere provincies. ‘Het streefdoel om achtduizen­d bijkomende sociale huurwoning­en te hebben in 2025 vraagt een inhaalbewe- ging die drie keer zo groot is als de inspanning die we sinds 2009 leverden’, zegt De Witte.

Eind 2015 stonden er in Vlaams-Brabant 9.782 inwoners op een wachtlijst voor een sociale woning. ‘Huisvestin­gsmaatscha­ppijen in Vlaams-Brabant worstelen meer dan ergens anders met hoge vastgoedpr­ijzen, zodat er ook hier nood is aan extra overheidss­teun. Met Vlabinvest kunnen we daar in de Vlaamse rand iets aan doen, maar niet genoeg’, zegt De Witte.

Uit statistiek­en blijkt dat in Vlaams-Brabant vooral alleenstaa­nden, eenouderge­zinnen en mensen met een laag inkomen steeds meer problemen ondervinde­n om hun huisvestin­g te betalen. ‘Als er niets aan de situatie verandert, zullen de problemen alleen maar toenemen. Tegen 2030 wordt immers een stijging met 40.000 tot 50.000 huishouden­s in Vlaams-Brabant voorspeld, wat het totaal op meer dan 500.000 brengt.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium