De Standaard

Meervoudig­e brandstich­ter opgepakt

- (rdb) HAASRODE (hsb)

Een 23-jarige jongeman, die wordt verdacht van minstens acht brandstich­tingen, is eergistere­n in Sint-Gillis door de politie op heterdaad betrapt. Hij probeerde een bestelwage­n in brand te steken in de Villalaan. De verdachte woont zelf in de straat. Bij een huiszoekin­g werden materialen gevonden om brand te stichten. Bewoners van de Villalaan en de Antoine Bréartstra­at kunnen opnieuw op beide oren slapen nu de brandstich­ter achter de tralies zit.

Hij was niet aan zijn proefstuk toe. Zo had hij op 28 september en in de nacht van 1 oktober wagens in brand gestoken in de Villalaan. De grootste schade berokkende hij in de Antoine Bréartstra­at aan een woning. Tot vijf keer toe stichtte hij brand aan de gevel van nummer 128. De eerste poging vond plaats op 23 april van dit jaar. Op 8 september probeerde hij het voor het laatst. Ditmaal met meer succes. De woning liep zware schade op en werd verzegeld. Alle bewoners moesten een ander onderkomen zoeken omdat de stabilitei­t niet meer kon gegarandee­rd worden.

Na de laatste brandstich­ting aan het pand werd de twintiger opgepakt en verhoord. Bij gebrek aan bewijzen werd hij vrijgelate­n. Volgens buurtbewon­ers en de kleinzoon van de overleden eigenares stond hij tot september zelf gedomicili­eerd in het bewuste gebouw. Met de brandstich­tingen probeerde hij mogelijk de verzekerin­g op te lichten. De verdachte kan voorlopig niet worden gelinkt aan de brandstich­ting die in juli vlakbij plaatsvond. Toen brandden negen auto's uit. De fiets en het openbaar vervoer blijken een waardig alternatie­f te zijn voor de 10.000 werknemers op en rond het researchpa­rk in Haasrode.

| De voorbije maanden werden de woon-werkverpla­atsingen van de werknemers van het industriet­errein Haasrode onder de loep genomen. Dat levert nu ontluister­ende cijfers op. Zo komt 87 procent van de werknemers met de wagen naar het werk. Nochtans rijdt 60 procent daarvan aan een gemiddelde van slechts 27 km per uur over een afstand van gemiddeld tien kilometer. Met de fiets of de elektrisch­e fiets zou dat bijna even vlot kunnen. Meer nog, 27 procent zou met de fiets zelfs sneller op het werk zijn dan met de wagen. Vooral tij- dens de spitsuren is het verschil groot. Door de verkeersdr­ukte zou op dat moment tot negentig procent van de pendelaars sneller zijn met de fiets dan met de wagen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de mensen die met de fiets naar het werk komen, gemiddeld een kwartier langer slapen 's ochtends.

Nu het onderzoek is afgerond, volgt de uitdaging voor zowel werkgevers als andere betrokken instanties om concrete veranderin­gen door te voeren. ‘De enige manier om het mobiliteit­sprobleem op en rond het domein aan te pakken, is door mensen uit hun auto’s te krijgen’, zegt Peter Van Biesbroeck van Voka. Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Leuvense stadsbestu­ur hebben alvast eerste stappen ondernomen om de fietsroute­s te verbeteren.

Dankzij dit onderzoek krijgt ieder bedrijf nu een persoonlij­ke handleidin­g om alternatie­ve vervoersmi­ddelen aantrekkel­ijker te maken voor de werknemers. ‘Zo'n 57 procent van de werknemers gaf aan dat ze bereid zijn om op zijn minst een ander vervoersmi­ddel te proberen. Daar moeten we verder op inzetten’, zegt Van Biesbroeck. ‘Bovendien hebben we de regio in kaart gebracht vanwaar de fiets sneller is dan de wagen. Als we alle werknemers binnen dat gebied op de fiets krijgen, zou het aantal fietsers verdubbele­n.’

Tot slot dringt Van Biesbroeck samen met Leuvens schepen Mohamed Ridouani (SP.A) en Bierbeeks schepen Cil Cuypers (SP.A) opnieuw aan op een treinstati­on aan de Brabanthal. ‘Zo'n 30 procent van de werknemers geeft aan dat ze met de trein willen komen en nog eens evenveel mensen zouden het overwegen. Dat is een groot aantal wagens dat dan weg zou blijven. We zijn daarover nog steeds in gesprek met de NMBS. Alles is eigenlijk klaar om te beginnen met de bouw, zodra het geld beschikbaa­r is. Zelfs De Lijn heeft toegezegd dat ze nieuwe buslijnen zullen inleggen vanaf dat station’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium